Frissítve:

|

Mi a speed drog (amfetamin)? Mennyire veszélyes?

speed drog

A speed egy elterjedt rekreációs drog, de hatásait tekintve egyáltalán nem sorolható a könnyű drogok közé. Ugyan a függőség nehezen alakul ki, de a fogyasztás jellegzetességei és a szer hatásmechanizmusa egyaránt súlyos kockázatokat rejtenek alkalmi fogyasztás során is. A visszatérő, rendszeres használat miatt gyorsan kialakul a tolerancia, majd a függőségtől csak komoly elvonási tünetekkel való megküzdés árán lehet megszabadulni.

Mi a speed? Miből van?

A speed | Forrás: wikimedia.org

Az amfetamin alapú kábítószer köznapi neve a speed. Az amfetamin korábban gyógyszerek alapanyaga is volt, de ma már csak mint stimuláns kábítószerként találkozhatunk vele. Az amfetamin hivatalos kémiai elnevezése az alfa-metil-fenetilamin, képlete a C9H13N.

A tiszta amfetamin folyékony. A speed ugyanakkor nem tiszta amfetamin, hanem ennek kristályos származékainak összefoglaló és általános neve. Az amfetamint a szervezet egyáltalán nem képes lebontani, az a szervezetből változatlan formában ürül a vizelettel.

A speed klasszikus partidrog, amit jellemzően rekreációs célból használnak. A kábítószer megjelenésében és hatásában is hasonló a kokainhoz, de jóval kisebb az erős fizikai függőségi viszony kialakulásának esélye.

Általában fehér porként, ritkábban tablettaként állítják elő. A fogyasztók leggyakrabban felszívják a szert, ami az orr nyálkahártyáján keresztül kerül a véráramba, de orális és intravénás használata is ismert. 

A speed hatása

Felpörget, élénkít, hatására a fogyasztó nem érzi a fáradtságot. Az orr nyálkahártyáján keresztül felszívódva szinte azonnal hat, szájon át fogyasztva kissé később érződik eredménye.

Rövid távú hatások

Fogyasztását követően a szer aktív szakasza körülbelül 6-12 óra. Ez idő alatt a fogyasztó éberebbnek érzi magát. Növekszik az állóképesség és javul a koncentráció. A fizikai hatások mellett a pszichés érzetek is erősödnek: növekszik a szellemi aktivitás, erősödik a szexuális vágy és magabiztossá válik a használó. Gyakran jelentkeznek heves boldogság-hullámok. Jellemző a bőbeszédűség és a túlzott aktivitás is.

A rövid távú hatások között is vannak kellemetlenebbek, ilyen például, hogy akaratlan mozgások jelenhetnek meg (például állkapocsmozgások), fejfájás, hányinger vagy emésztési problémák jelentkeznek és sokaknál bőrirritáció lép fel.

A nagyobb mennyiségben használt szer szívritmuszavart, agyvérzést vagy bénulást okozhat. Az, hogy mi számít nagyobb mennyiségnek függ a szer minőségétől és a fogyasztó szervezetének reakciójától is.

Hosszú távú hatások

Az aktív szakaszban a használó nem érez fáradságot, éhséget vagy szomjúságot, de ez nem jelenti, hogy a szervezete nem fáradt vagy ne lenne szüksége az energia utánpótlásra. A szer kiürülésével ezen érzetek megerősödve térnek vissza: kimerültség mutatkozik, szomjúság és csillapíthatatlan éhség. 

A speed hosszú távú alkalmazása esetén alvásproblémák, bőrkiütések, étvágytalanság jelentkezhet.

A speed gyengíti az immunrendszert, így a gyakori fogyasztás miatt rendszeresen megbetegszik a szerhasználó. Ezt súlyosbítja az, hogy a szer kiválthat depressziót is.

Általános, hogy a szer használata nélkül depresszióba esik vagy állandó nyugtalanságot érez a fogyasztó. A drog súlyvesztést okoz.

Az, hogy a függőség kialakulásának kisebb az esélye annyit tesz, hogy a kipróbálás, az alkalmankénti használat után nem okoz komolyabb fizikai elvonási tüneteket. Ugyanakkor rendszeres használata függőséget okoz és az újabb és egyre nagyobb dózisok nélkül az elvonási tünetek is megjelennek.

Legális-e? Illegális-e?

A speed kereskedelme, fogyasztása és birtoklása egyaránt illegális. 

A speed leghíresebb áldozatai

A speed használat körülményei önmagában jelentős kockázatot rejtenek.

A speed egy mesterségesen előállított anyag, aminek pontos összetételét a fogyasztó nem tudja ellenőrizni. A speedhez kapcsolható tragédiák jelentős része abból adódik, hogy a szer erőssége és minősége ingadozó.

Mellékhatása a szomjúság és éhségérzet megszűnése. Tudatos vízfogyasztás és étkezés nélkül a kiszáradás és nátriumhiány alakulhat ki. A szer szívproblémákat okozhat, más szerekkel együtt történő alkalmazása kontrollálatlan folyamatokat indíthat el. Önmagában a speed használatába kevesen hallnak bele, ugyanakkor fogyasztásához kapcsolódóan már több tragédia történt. A speed nem a hírességek szere.

Judy Garland: Somewhere Over the Rainbow éneklése közben (1939)

Judy Garland az 1940-es évek legnagyobb amerikai sztárjai közé tartozott. A filmszínésznő eredetileg súlyproblémái miatt szedett amfetaminszármazékokat, emiatt jelentkező depressziójára pedig nyugtatókat. Végül utóbbiak túladagolásában halt meg 1969-ben. 

Erdős Pál
Erdős Pál

Erdős Pál a XX. század egyik legnagyobb hatású matematikusa volt, egyszerre volt tagja a magyar, az amerikai, az angol és az indiai tudományos akadémiáknak. Hatalmas munkabírása egyértelműen összefüggött amfetamin használatával, bár ezt ő abból az okból titkolta, hogy nehogy példája miatt nyúljanak mások a szerhez. Idős korában szívinfarktusban halt meg. 

A speed ára

A drog aránylag olcsó drog, grammonként 3-4000 forintba kerül, ez jelentősen hozzájárult elterjedéséhez.

Előállítása és története

Ősét már a XIX. században előállították, majd az 1930-as évek Amerikájában kezdte hódító útját mint antidepresszáns és fogyasztó gyógyszer. Egyszerre alkalmazták a különböző néven futó pirulákat fogyni vágyó nők, az élénkítő hatása miatt kamionsofőrök vagy éppen a szellemi teljesítőképesség növelése miatt egyetemisták.

A II. világháborútól kezdve több hadsereg is használta a szert a koncentráció és fizikai teljesítőképesség serkentésére és a morál növelésére. A háborút követően a sportban, mint doppingszer került előtérbe.

Az 1970-es évektől az amfetamin tartalmú gyógyszereket szép lassan kivonták a forgalomból, a szer kereskedelmét betiltották. 

Napjainkban rekreációs, olcsó partidrogként és nem hivatalos keretek között a fegyveres konfliktusokban még mindig alkalmazzák.

A függőség jelei

A függőség jeleit nehéz észrevenni, mert azok sokszor inkább pszichológiai, mint sem fizikai jellegzetességek.

Az élet bármilyen problémájának megoldása közben a „speeddel könnyebb lenne” érzés alakulhat ki, majd a tolerancia kialakulásával már nem könnyebb lesz speeddel, hanem nélküle lehetetlen.

A függőség kialakulásával az érzelmi tompulás, a szociális kapcsolatok szegényedése jellemző, amihez ingerlékenység és gyakran agresszió társul.

Ezen felül fizikai tünetek is megjelennek, de ezeket általában nem kötik össze a speeddel. Az immunrendszer gyengülése miatt sokszor betegeskedik a függő, amit keringési- és vérnyomásproblémák, alvászavarok, esetenként hallucinációk kísérnek.

Az elvonás időtartama és tünetei

Azlvonás tünetei akár egyszeri használat után is megjelenhetnek, de ezek általában kezelhetőek maradnak, ha a függőség még nem alakult ki. Alvászavarok, étkezési zavarok és az ehhez kapcsolódó rutin megbomlása jellemző. Függők esetében ennél jóval komolyabb elvonási tünetek jelentkeznek.

A fizikai tünetek változatosak, de a nyomasztó fáradtság, a kimerültség érzése, és a hozzá kapcsolódó depresszió szinte mindenkinél megjelenik.

Az állapotra jellemző, hogy a letargiában gyakran fogalmazódnak meg öngyilkos gondolatok, de végrehajtásukhoz is fáradtnak és erőtlennek érzi magát a függő. Étkezési és emésztési gondok is általánosak és a speed hatásával ellentétesek: csillapíthatatlan éhség gyötri a szert elhagyni próbálókat.

A speed-függőség kezelése

A speed-függőség megszüntetése csak orvosi felügyelettel és szakember segítségével lehetséges. Elhagyása mély depressziót és a már fent említett komoly pszichológiai problémákat okozhat. Ezen problémákkal való megküzdésben nem csak támogatásra, de gyakran akár gyógyszeres terápiára is szükség lehet.

Fontos azonban, hogy nem létezik gyógyszer speed-függőség ellen, csak különféle antidepresszánsok használatával szoktak próbálkozni. A kezelésben fontos szerepet játszik a támogató közeg is.

A speed az irodalomban

A Speed használatáról szóló félig fikciós, félig vallomásnak tekinthető angol nyelvű könyv James Frey A Million Little Pieces című kötete. A könyvből filmadaptáció (A Million Little Pieces, Millió darabra törve) is készült, ami magyarul is elérhető.

Nem személyes vallomás, mégis tanulságos könyv Mick Farren magyarul is megvásárolható kötete a Túlpörögve. A könyv 200 oldalon keresztül mutatja be a drog kultúrtörténetét és használóit Elvis Presleytől Hitlerig.

Szakirodalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük