Frissítve:

|

Mi a szerencsejáték függőség? Hogyan kezelhető?

szerencsejáték függőség

A szerencsejáték függőség egy betegség, ami kezelhető és gyógyítható. A betegség különböző mélységben, de százezreket érinthet hazánkban is. Jellegzetes, hogy a szerencsejáték függők nehezen ismerik fel saját problémájukat, így segítséget sem kérnek, a probléma általában rejtve marad, és csak a legrosszabb, teljesen ellehetetlenült emberek esetei kerülnek napvilágra. Bemutatjuk a szerencsejáték függőség jelentését, tüneteit, okait és a betegséget körbelengő tévhiteket is.

Mi a szerencsejáték függőség?

szerencsejáték függőség
Szerencsejáték függőség | Forrás: unsplash.com

A szerencsejáték függőség szenvedélybetegség, viselkedési addikció, aminek meghatározott rizikófaktorai, tünetei, következményei vannak. A szerencsejáték függőség tehát nem egy rossz viselkedési mód vagy káros szokás, hanem egy definiálható és diagnosztizálható mentális probléma.

A szerencsejáték függő számára játék közben megváltozik a külvilág érzékelése és ezzel együtt problémái is elvesznek. Lényegtelen, hogy a függő adott pillanatban nyer vagy veszít, mert a győzelem lehetősége motiválja, ami folyamatosan adott. A játékos életének középpontjába a játék kerül. A függő a játék nélkül elvonási tüneteket érezhet és tehetetlennek érzi magát, mert esetleges elhatározása ellenére is vissza-vissza tér a játékhoz.

A szerencsejáték függőség egyik jellemzője, hogy az érintett ugyan érzékeli a tüneteket, de azokat titkolni próbálja mások előtt, és gyakori, hogy saját magán sem ismeri fel. Így a diagnózis felállításában sokszor családtagok, barátok tapasztalatai is segítséget nyújthatnak, hiszen ők látják azokat a változásokat és következményeket, amiket a szenvedélybetegség okoz akár a érintett egészségi állapotában, akár szociális kapcsolataiban vagy viselkedésében.

Mik a szerencsejáték függőség tünetei?

A szerencsejáték függőség nagyon hasonló alaptüneteket okoz, mint minden más addikció. A függőség miatt a páciens bűntudatot érezhet, de a játékot nem tudja kontrollálni. Miközben a játék közben felszabadul problémáitól, azt követően depresszióba süllyedhet. Konkrét egészségügyi problémaként jelentkezhet továbbá migrén, emésztési probléma és alvászavar is.

A szerencsejáték függőség nem csak az előbb utóbb jelentkező anyagi nehézségek miatt okoz gondot, hanem a szociális kapcsolatok leépülése és az egészségügyi következmények miatt is. Akkor is függő valaki, ha képes finanszírozni szenvedélyét, nem csak akkor, ha erre már nincs anyagi fedezete.

Néhány konkrét jellegzetesség, ami a legtöbb függőt érinti. Fontos kiemelni, hogy az alábbiak közül nem az összesnek kell érvényesnek lennie a szenvedélybetegre, ha már több érvényes, érdemes segítséget kérni, mert vagy már kialakult a függőség, vagy fokozott az esélye annak, hogy a jövőben ki fog az alakulni.

 • A szorongást, rossz közérzetet szerencsejátékkal próbálja orvosolni.
 • Ha a játék abbahagyására kérik, ingerült, nyugtalan lesz.
 • Gyakran gondol a szerencsejátékra és azt tervezi, mikor és hogyan tud újra játszani.
 • Próbálta mellőzni a játékot, de nem sikerült.
 • Sem a nagyobb nyeremény elérése, sem a pénz elveszítése nem mérsékli a szenvedélyt.
 • Egyre nagyobb tétek szükségesek az izgalom fenntartásához.
 • Hazudott már a szerencsejáték kapcsán.
 • Munkahelyi és családi problémák alakultak ki a szerencsejátékhoz kapcsolódóan.
 • A szerencsejáték finanszírozásához irracionális forrásokat használ, kölcsönt kér, hitelt vesz fel, értékesíti tulajdonát.

Talán az amerikai filmeknek köszönhetően a szerencsejáték függőséget a kaszinózással kötjük össze, de ma már döntően online játékról van szó.

Az online játékok jellegzetességei, például a játékmenet gyorsasága, valóban kedveznek a függőség kialakulásának vagy elmélyülésének, egyben az anyagi következmények itt lehetnek a legsúlyosabbak, messze nem csak itt alakulhat ki függőség.

Kártyajátékok, nyerőgépek, kaparós sorsjegyek, lottó, sportfogadás egyaránt okozhat szerencsejáték függőséget

A szerencsejáték függőség okai

A szerencsejáték függőség kialakulásának számtalan oka lehet. Mai tudásunk szerint a legritkább esetben lehet szó öröklésről, sokkal inkább traumatikus élettapasztalat állhat mögötte. A függőség kialakulásában sokszor játszik szerepet a stressz vagy olyan élethelyzet-változás, amit az érintett nem tud kezelni, például válás, munkanélkülivé válás, nyugdíjazás vagy egyéb trauma.

A szerencsejáték függőség önállóan is gondot okozhat a páciensnek, de gyakran más addikciókkal együtt jelentkezik. Ennek oka, hogy a szenvedélybetegségek alapját adó tevékenységek célja általában közös: a szorongás vagy a depresszió csökkentése.

Jellemző, hogy az egyik szenvedély elhagyása okozta tüneteket próbálja a páciens mással orvosolni.

A szerencsejáték függőség ezért gyakran párosul alkoholizmussal, amivel kölcsönösen lehetnek egymás okai: a játék miatti bűntudat orvoslása itallal, vagy az alkohol pótlására kezdett játék.

A legnagyobb rizikófaktor ezért a szorongás, a depresszió és a más jellegű addikció. Az addikciók közül kiemelendő a játékfüggőség. A játékoknál a nyereség és a győzelem még virtuális, nem kapcsolódik anyagiakhoz. Nem igaz, hogy minden játékfüggő gyerekből szerencsejáték függő lesz, de a fiatalkori túlzott rajongás adott játékok iránt rizikófaktornak tekinthető. A szerencsejáték függők többsége férfi, de ez ugyancsak nem jelenti, hogy a betegség nőket nem érinthet.

Általános rizikófaktor, hogy az online világban a szerencsejáték elérhetősége gyakorlatilag korlátlan.

Hogyan alakul ki a szerencsejáték függőség?

A szerencsejáték kipróbálása, legyen szó kaszinózásról, kártyázásról vagy bármilyen más játékról, általában szórakozásból, kíváncsiságból indul. Nehéz meglátni a határt, mikor válik a tevékenység kontroll nélkülivé és kerül a játék a napi élet fókuszába. A játék örömet, felszabadultságot, reményt ad függetlenül a reális esélyektől. Egyre gyakrabban, egyre többet és egyre nagyobb tételben játszana a páciens és saját erőből már ezen nem tud változtatni.

Szintén az amerikai filmek világa miatt azt képzelhetnénk, hogy a szerencsejáték függőség a tehetősebbeket érinti, de ez nem igaz. Sok esetben pont a kilátástalanság okozta letargiára, depresszióra kínál gyógyírt a szerencsejáték.
 • Egy szegénységben élőnek kitörni helyzetéből olyan mértékig reménytelen, hogy a szerencsejáték kínálta minimális esély a legjobb lehetőségnek tűnik a többihez képest.
 • Egy rosszabb anyagi háttérrel rendelkező fiatalnak belátható időn belül lakáshoz jutnia évtizedes munkával is bizonytalan lehet, így vonzó az a kis lehetőség is, amit a szerencsejáték kínál.
 • A vegetálásra, túlélésre elég szociális juttatások „befektetésének” rossz, de adott helyzetben egyetlen lehetősége lehet a sportfogadás.

A példákat sorolhatnánk, a betegség bárkit érinthet, csak az anyagi problémák a függőség későbbi fázisában válnak fenntarthatatlanná a különböző hátterű embereknél.

A betegség kialakulásának jele a fenti helyzetekben is a kontroll elvesztése, meggyengülése. Nem az a problémás, ha valaki vesz egy lottót vagy sportfogadást köt, hanem az, ha ennek racionális kereteit nem méri fel, a fizetésnapot azért várja, hogy megélhesse azt az esélyt, vágyakozást, örömöt, amit a szerencsejáték nyújthat és arra irracionális mértékben költ lehetőségeihez és más kötelezettségeihez viszonyítva újra és újra.

A függőség mértéke és súlyossága is eltérő lehet az egyes pácienseknél. Függőség lehet a napi kaparós sorsjegy megvásárlása is, de ez nem feltétlenül válik olyan mértékűvé, ami lerombolná a páciens szociális kapcsolatait, miközben a másik véglet valóban a hihetetlen gyors játékmenetre, azonnal visszajelzésekre, gyors újrajátszásra lehetőséget adó kaszinók jelentik. Itt se essünk tévedésbe: ehhez nem kell luxusszálloda és Las Vegas, elég lehet egy mobiltelefonra letöltött applikáció is.

A szerencsejáték függőség nem csak a kaszinók világában van jelen. | Forrás: unsplash.com

Szerencsejáték függőség megelőzése és kezelése

A szerencsejáték függőség megelőzése két nézőpont alapján is fontos. Mint feljebb említettük, a függőség kialakulásának rizikófaktorai a tanult viselkedési formák és a gyerek- vagy fiatal korban kialakuló játékfüggőség is. Szülőként jó példával kell lennünk és figyelemmel kell lennünk gyermekünk szokásaira. Másrészt saját magunk diagnosztizálása, segítség kérése és elfogadása megállíthat minket a függővé válás útján.

A szerencsejáték függőség kezelésében gyakran van szükség szakemberre, mert a visszaesés esélye magas. A konkrét kezelés a páciens függőségének mértékétől és jellegétől is függ. Kognitív viselkedésterápia és csoportterápia is hatékony lehet.

A siker érdekében a kiváltó ok megtalálása és kezelése is fontos, hiszen sokszor valamilyen szorongás vagy mentális probléma elfedésére szolgál a szerencsejáték. A függőség kezelésére nincs gyógyszer, de a szorongásos tünetek kezdeti enyhítése céljából, orvosi rendeletre, támogató jelleggel gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.

Szakirodalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük