Frissítve:

|

12 tipp: alkohol és leszokás otthon

alkohol leszokás

Érezted már reménytelennek? Másnaposan, bűntudattal és szégyennel ébredsz, bele se mersz nézni a tükörbe. Megfogadod, hogy ez volt az utolsó alkalom. De az este mindig leszáll. És feszülten, fáradtan mégis felbontasz egy üveg bort, hogy csak egy pohárral igyál belőle.

Szükséged van egy kis oldódásra.

Aztán még egyet. És még egyet. És aztán a következő reggel. És újra az ismerős önutálat és szégyen.

Mindannyian megjártuk. Ki több, ki kevesebb időt töltött el benne. De hogy vége szakadjon az ördögi körnek, összeszedtem neked a legfontosabb lépéseket az induláshoz.

De ennél többet is találsz itt.

Az írás végén elkészítheted és letöltheted a saját leszokási formuládat, amivel el tudsz indulni.

Az alkoholról le lehet szokni, sokkal könnyebb, mint azt általában gondoljuk. Időt és munkát igényel, de abszolút lehetséges számodra is. Alaposan gondold végig és írd fel magadnak az alábbi kérdésekre a válaszaidat. Minél részletesebb válaszokat adsz, annál nagyobb a sikerre való esélyed.

Miért

Gondold át: alkohol leszokás

Gondold át, hogy mi az, ami fontos számodra az életedben. Hol tartasz most, és hová szeretnél eljutni? Mi az, ami előrevisz, és mi az, ami visszahúz? Gondold át, hogy miért fontos számodra az alkoholról leszokás gondolata!

Nem csak úgy általában. Hanem konkrétan és pontosan sorold fel magadnak, hogy mi az a 10-15 legfontosabb dolog, ami miatt le akarsz állni. Lásd magad előtt a céljaid.

Milyen vagy, ha elképzeled magad olyannak, amilyen lenni szeretnél? Milyen a legjobb verziód? Milyen lesz az életed, ha nem bűntudatban emészted magad és másnaposan küzdesz? Miért akarsz leszokni az alkoholról?

Ne elégedj meg általános rizsával, hogy jobban akarod érezni magad. Legyenek konkrétak a válaszaid. Például nem akarod, hogy gyereked az esti puszinál elhúzódjon tőled az alkoholos szájszagod miatt? Vagy nem akarod, hogy minden nő/pasi meneküljön tőled, mert nem lehet elmenni veled egy buliba? Vagy mert másnaposan nem tudsz már beülni egy üzleti tárgyalásra?

Az őszinteség a lényeg. Senkit nem érdekel, hogy a válaszaid erkölcsösek, magasztosak-e. Az a kérdés, hogy neked mi a célod, és te hová akarsz eljutni.

Mértéktartás vagy absztinencia

Határozd meg konkrétan, pontosan a célodat az ivással kapcsolatban. Bármi lehet a célod, egy a lényeg: a te saját célod legyen. Most nem lát senki, egyedül vagy ezzel a cikkel, és senkinek nem kell megfelelned.

Lehet az a célod, hogy teljesen absztines életet élj.

De lehet az is a célod, hogy képes legyél megállni az első üveg sör után. Vagy lehet az a célod, hogy havonta csak egyszer legyél részeg. Vagy lehet az a célod, hogy csak akkor igyál, ha borzalmas szorongás tör rád.

Ha másnak akarsz megfelelni, mégis mi fog motiválni? De ha magadnak akarsz megfelelni, félredobva minden külső nyomást és elvárást, a sikerre való esélyed meghatványozódik.

Itt is ugyanaz a lényeg: legyen konkrét. Például írhatod magadnak, hogy jelenleg napi 5 sört iszom, de innentől fogva egyet sem fogok, bármi is történjen. Vagy írd azt, hogy jelenleg napi egy üveg bort iszom, de mától fogva hetente csak egyszer engedem ezt meg magamnak. Vagy írd azt, hogy soha többet egy kortyot sem.

Közösség

szövetkezz

Vajon lehetséges egyedül leszokni az alkoholról otthon, a négy fal között? Igen, lehetséges, de minden célt könnyebb elérni közösségben. Ezért fontos, hogy támogatót szerezz magadnak. Ez lehet bárki, aki támogat téged és érzelmi biztonságot ad.

Rengeteg lehetőséged van:

 • Keress egy barátot/barátnőt, akiben megbízol, és elmondhatod neki, hogy milyen célt tűztél ki magad elé. Megkérheted, hogy hetente egyszer beszéljetek róla, hogyan haladsz a célod elérésében.
 • Kereshetsz egy pszichológust, addiktológus szakembert, akivel rendszeresen találkozol, és segít a célod elérésében. Használhatod erre a VAVO addiktológiai adatbázisát vagy a Google keresőjét is.
 • Járhatsz közösségbe. Ez lehet egy kifejezetten alkoholproblmával küzdő személyek számára kijelölt csoport (példál AA-közösség) vagy lehet a helyi gyülekezet is, ha ott biztonságban érzed magad.
 • Csatlakozhatsz a VAVO online közösségéhez, amelyben anonim módon is regisztrálhatsz. Itt másokkal is találkozhatsz, és online eseményeken is részt tudsz venni.

A lényeg, hogy ne maradj egyedül. A közösség önmagában gyógyír a függőségekre.

A képzelet ereje

képzeld el

Most van magadról egy olyan képed, amiben talán egy szerencsétlen, vesztes alkoholistának képzeled magad.

De ez nem te vagy. Csak az a másik, pozitív kép még hiányzik. Létre kell hoznod.

Képzeld el magad olyannak, amilyennek látni szeretnéd magad. Képzeld el, hogy este nem iszol. Képzeld el, hogy örömet és bánatot képes vagy ital nélkül megélni. Képes vagy sírni vagy boldogan ugrálni józanon.

Képzeld el egy napodat. Milyen lenne a tökéletes nap pia nélkül? Anélkül, hogy egész nap azon kattogsz, hogy hazafelé beugorj-e a bárba felhajtani pár pohárral.

Ne csak pár másodpercet szánj rá. Hanem képzeld el, hogy reggel kinyitod a szemed, érezd át az örömét annak, hogy nem vagy másnapos. Aztán a reggelit és a fogmosást, az öltözködést. Aztán az utazást a munkába. És így tovább, minden apró percet. Végezd el ezt a gyakorlatot legalább kétszer egy nap. Reggel és este is. És ha tudod, napközben is egyszer-kétszer.

Elárulok valamit. Az idegrendszered nem tud különbséget tenni a képzlelet és a valóság között. És ha szorgalmasan, kitartóan végzed ezt a gyakorlatot, kialakul egy belső kép benned, amit érezni fogsz belülről egyre jobban, és ami erőt ad neked.

Naptár

határidők

Ne told ki a végtelenbe a célod megvalósításán való munka elkezdését. Adj magadnak egy konkrét határidőt. Kezdheted ma is vagy mondhatod magadnak, hogy egy hónap múlva, május 14-én startolsz.

Mindig könnyebb ma kezdeni, mint később, de felnőtt emberként neked kell megválasztani a határidődet, amikor elkezded a változást.

Önismeret

triggerek

Ismerd meg a triggereidet. Sorold fel magadnak, hogy mi kapcsolja be az alkohol iránti sóvárgást benned. Mondanom sem kell, már tudod, hogy a konkrétumokra kell figyelned.

Például ne azt írd fel, hogy a szomorúság vagy rosszkedv. Hanem legyél konkrét. Például amikor apád felhív telefonon, és elmondja, hogy mekkora egy lúzer vagy, mert fiatalkorodban nem mérnöknek, hanem színésznek álltál. Vagy amikor a párod megkérdezi, hogy miért nem nyírtad le még mindig a füvet. Vagy a hétvége, amikor nem tudsz dolgozni. Vagy az unalom, ami elönt este.

Nem kell senkinek sem megfelelned, csak magadnak írd össze ezeket a dolgokat kíméletlenül. És ha megvannak, gondold át, hogyan tudod kikapcsolni őket az életedből.

Például ha tudod, hogy ivás lesz a vége annak, ha apád felhív, egyszerűen ne vedd fel a telefont.

Felnőtt ember vagy, megteheted. Vagy mondd meg a párodnak, hogy nem szeretsz füvet nyírni, és örülnél, ha ezt átvenné tőled. Nem kell mindig jó fejnek lenned, és nem kell megfelelned mindenkinek. Magadért vagy felelős, és bátran húzd meg a határaidat.

Buktatók

jó idők

Gyűjtsd listába, hogy melyek voltak azok az idők, amikor nem ittál. Mi történik veled azokon a napokon, amikor nem vagy csak kevésbé vágysz a piára, és az alkohol elvonási tünetek kevésbé erősek. Biztosan vannak ilyen napok és ilyen alkalmak.

Például amikor a főnököd szabadságra megy. Vagy amikor hetente egyszer el tudsz menni a helyi gyülekezetbe, és együtt tudsz lenni a barátaiddal. Vagy amikor kiszabadulsz az erdőbe futni vagy kirándulni. Írd össze az összeset.

Ha megvannak, gondold át, hogy ezek miért és hogyan teszik jobbá az életedet. És találd ki, hogyan tudod növelni az arányukat az életedben. Például ha a főnöködtől szorongsz, nézd meg, hogyan válthatsz munkahelyet vagy próbáld növelni a home office-ban töltött napok arányát. Ha a kirándulás segít sokat, szervezd át a családi hétvégéket, és vidd el minden hétvégén kirándulni a gyerekeket.

Ne másoknak próbálj megfelelni.

Magadért vállalj felelősséget. A saját magadért viselt felelősség az elsődleges dolgod az életedben. Ha mindig másoknak akarsz megfelelni, a gyerekeid is ezt fogják megtanulni tőled, és ők is egész életükben mások igényeit lesik majd.

Szedd össze a bátorságodat, és merj magadért tenni. Érezni fogod, hogy hatalmas sziklatömbök esnek le a válladról, és ez segíteni fog nem csak abban, hogy jobb életed legyen, hanem abban is, hogy képes legyél tartani a kitüzőtt célodat.

Eszközök

eszközök

Mire lesz szükséged ahhoz, hogy sikeres legyél a célod elérésében? Milyen képességeket kell erősítened magadban és milyen körülményeket kell megváltoztatnod az életedben ahhoz, hogy sikerre vidd a tervedet? Mi hiányzik ahhoz, hogy az elképzelt tökéletes napod valósággá váljon?

A legnagyobb hiba, amit itt el lehet követni, az, ha tudod, hogy mire van szükséged, de azt mondod magadnak, hogy te ezt úgysem tudod megszerezni, mert nincs rá pénz, nincs hozzá jogod vagy sok idő lenne beszerezni azt az eszközt.

Ne mondj le magadról. Nagyon sokan azért isznak, mert nem mernek kiállni magukért, nem merik elvenni maguknak, amit az élet adni tudna. Te ne legyél ilyen: vedd el, és tartsd magadnál. Önzőnek fognak tartani? Na és? Azt fogják mondani, hogy eddig milyen segítőkész voltál, most meg már nem lehet rád számítani?

Tök őszintén: segítőkész alkoholistaként akarod végezni vagy saját magáért kiálló, felelős felnőtt akarsz lenni?

Az nem leszokás és felépülés, ha valaki nem iszik, de közben semmit nem változtat az életén, és nem válik felnőttebb, érettebb emberré. De aki dolgozik azon, hogy felnőttebb, érettebb ember legyen, az kevésbé szorul rá az italra.

Készíts listát a szükséges dolgokról, és szerezd be magadnak, amit csak lehet. Például

 • ha már tudod, hogy a szorongásodra iszol, akkor keress egy pszichológust, akivel dolgozni tudsz ezen;
 • ha több szabadidőre van szükséged, mint amennyi jelenleg rendelkezésedre áll, beszélj a pároddal, és kérd, hogy segítsen megoldani;
 • ha ismeretekre van szükséged, olvass könyveket a függőségről (nekem ez például sokat segített)
 • és így tovább, sorold fel bátran, mire van szükséged, és mi fog neked segíteni az utadon.

Bármi lehet, amire szükséged van. Készítsd el a konkrét listát, és kezdd el megszerezni, amit csak lehet.

Tévhitek

Közhelyek

Kulcsfontosságú, hogyan gondolsz magadra, az alkoholizmusra és a függőségedre. Anélkül, hogy tisztában lennél vele, rengeteg előzetes tudás, feltételezés él a fejedben, amelyek meghatározzák, hogy a célodat milyen mértékben tudod megvalósítani.

Például lehet, hogy azt hiszed, a függőségből lehetetlen felépülni, és azt gondolod, hogy egész életedre függő maradsz még akkor is, ha absztinens életformát választasz. Pedig az az igazság, hogy sok függő képes felépülni, és el tud jutni oda, hogy szinte soha nem sóvárog az ital után.

Ennek a kérdésnek nagyon is konkrét jelentősége van: ha minden nap el tudod képzelni magadról azt (lásd a második lépést!), hogy nem sóvárogsz az ital után, egy idő után tényleg ritkábban fog bekapcsolni a sóvárgás, és sok embernél akár teljesen el is tud tűnni.

Egy másik előítélet a függő ember morális alávalóságát hangsúlyozza. Sokan gondolják, hogy akinek alkoholproblémája van, az önző, alávaló ember, akit csak a pia érdekel. Ha így tekintesz magadra, könnyen beleragadsz az örökös szégyenkezésbe és bűntudatba. De ehelyett tekinthetsz magadra úgy is, mint aki nehéz kihívással néz szembe, és hősként küzd ellene. Ez ráadásul még igaz is.

Nem az a lényeg, hogy mások mit gondolnak a függőségedről, hanem az a sorsdöntő, hogy te magad hogyan vélekedsz róla.

Milyen gondolatok vannak a fejedben, amelyek megakadályozzák, hogy kimássz a gödörből. Milyen érzésekkel bénítod magad? Gyűjtsd össze ezeket, vizsgáld át őket alaposan, és próbáld meg a saját valós élettapasztalatod alapján átformálni ezeket.

Ne hazudj magadnak, hanem legyél kíméletlenül őszinte magaddal, és a saját életed tényeire hallgass.

Spiritualitás

Te milyen értékekben hiszel? Milyen elvek mellett kötelezted el magad? Mi az értelme a létezésednek? Miről szól az életed azon túl, hogy épüljön a karriered és legyen elég pénzed neked és a családodnak? Mi a célod azon túl, hogy fenntartsd azt, amit elértél?

Bárhogyan is érzed most, tény: az emberi lélek számára elfogadhatatlan az, hogy csak a pillanatnyi dolgok hajszolására és megvédelmezésére rendezkedjen be. Ezek a dolgok ugyanis csak látszólag adnak megnyugvást és belső biztonságot. De ugyanakkor az is igaz, hogy a 21. századi embernek nagyon nehéz értékek és a saját pillanatnyi létezését meghaladó dolgok mellett elköteleződnie. Hiszen a piacgazdaság kereti között élő ember számára a legfontosabb érték a fogyasztása és az anyagi biztonsága.

De tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi az az érték, ami mellett el tudsz köteleződni, amiben hinni tudsz, és aminek a révén hozzá tudsz tenni a világhoz. A választék rendelkezésedre áll: Ha vallásos vagy, meg tudod erősíteni a hitedet. Elkötelezheted magad a demokrácia védelme mellett. Fontos lehet számodra a helyi közösséged, és hogy ott segíteni tudj más embereknek. De csatlakozhatsz valamilyen spirituális irányzathoz, és transzcendens értékeket is képviselhetsz.

Nagyon sokan azért is isznak, mert képtelenek kitölteni ezt a fajta űrt az életükben, és mert nincs egy magasabb célja a létezésüknek.

Ha most nem ilyen az életedben, irdatlan nehéz lehet megtalálni ezt. De talán érzed azt, hogy az életnek többről kellene szólnia, mint a fogyasztásról és a létbiztonságról. Első lépésben már az is elég, ha keresni kezded ezeket a dolgokat.

Szorongás

Félsz a klímaváltozástól? Aggódsz, hogy az oroszok átkelnek a határon, és neked vagy a párodnak katonának kell állnod? Rettegsz, hogy Kína és az USA egymásnak ugrik, és kirobbantják a harmadik világháborút?

Érthető, ha félsz ezektől a dolgoktól. A gond csak az, hogy míg csúcsra járatják benned a feszültséget, konkrétan zéró hatásod van ezekre a folyamatokra. Borzalmasan nehéz elengedni az ilyen és hasonló dolgoktól való szorongást. Ráadásul egy sor olyan dolog miatt is szoronghatsz, amire van valamennyi ráhatásod. Például félhetsz azért, hogy elveszíted a munkádat vagy nem bírod majd fizetni a rezsit. A lehetőségek végtelenek.

Nem fog minden szorongás elmúlni. De ha megpróbálsz készíteni egy komplett rettegés-listát, megpróbálhatsz lehúzni róla néhány dolgot. Elsősorban azokat, amelyekre tényleg nincs semmilyen ráhatásod. Csak magadnak és a szeretteidnek ártasz, ha ezek miatt emészted magad vagy hagyod, hogy a pohár után nyúlj miattuk.

Mérés

mérés, követés

A célok teljesülését követni kell, hogy tisztán lásd, hol tartasz, és merre mész. Nem kell milliókat költeni célkövető szoftverekre, egy kockás papír tökéletesen megteszi. A saját sikerformuládban találsz majd egy ilyen dokumentumot, amit használhatsz. De az alkohol-naplót innen is le tudod tölteni.

Miért fontos, hogy nyomon kövesd magad?

 • Látni fogod, hogy mi működik és mi nem működik. Ennek tudatában újabb és újabb változtatásokat tudsz csinálni az életedben. Például lehet, hogy január 3-án történik veled valami, de az csak három nappal később vezet iváshoz. Vagy lehetséges, hogy látni fogod, hogy mindig ugyanaz az egy tényező váltja ki az ivást, amit eddig nem vettél észre.
 • Ha sokáig vezeted a naplót, már pár hónap elteltével rengeteg ismeretet szerzel magadról. Ráadásul, fantasztikus érzés lesz visszanézni az elmúlt időszakot, és látni, hogy képes voltál tartani magad a célodhoz. Ha pedig ez mégsem sikerül tökéletesen, akkor is olyan tudást gyűjtesz be, ami hosszú távon hozzátesz a sikerhez.

Röviden: mérd az előrehaladást, és tanulj belőle, bármi történik. Akkor is mérd, ha megcsúszol. Mert egy megcsúszás nem a világ vége.

És most te jössz!

Te jössz!

Az alábbi eszköz lehetőséged ad arra, hogy elkészítsd a saját formuládat, és ezt egyedi PDF-dokumentumban letöltsd a gépedre.

A kitöltés 100%-ban anonim, sem az email-címed, sem más személyes adatot nem kérek tőled. A válaszaidat a weboldal adatbázisa elmenti, de mivel ezek nem kapcsolhatók személyes adatokhoz, semmit nem fogok tudni rólad. Ha ez zavar téged, egyszerűen másold ki a kérdéseket, és dolgozz egy saját dokumentumba.

Munka közben ne zárd be ezt az ablakot, különben elvesznek az adataid, amit már begépeltél.

Ha kész vagy, az oldal alján kattints a Saját formula letöltése gombra, és átkerülsz egy oldalra, ahol egy kattintással letöltheted a dokumentumodat.

Alkohol és leszokás: a TE saját sikerformulád

1. Miért akarsz leszokni?
Sorolj fel legalább 10-15 konkrét okot. Ha megírtad az elsőt, kattints a + jelre, és a következő mezőbe írd be a következőt.
Sorold fel az okokat!
 
Írd le lépésről lépésre a napodat. Mi történik onnantól kezdve, hogy kinyitod a szemed, egészen addig, míg este lefekszel aludni?
Lehet teljes absztinencia vagy mértékletes fogyasztás, a lényeg, hogy a te saját célod legyen, ami mellett el tudsz köteleződni.
Írd be a dátumot.
5. Mi kapcsolja be az alkohol iránti sóvárgást benned?
Sorolj fel legalább 10-15 konkrét okot, eseményt, érzést, személyt, körülményt, ami ivásra késztet.
Sorold fel az okokat!
 
6. Mi kapcsolja ki az alkohol iránti sóvárgást benned?
Sorolj fel legalább 10-15 konkrét okot, eseményt, érzést, személyt, körülményt, ami nem késztet ivásra, és ami megnyugtat téged.
Sorold fel az okokat!
 
7. Mire van szükséged ahhoz, hogy sikeres legyél a célod elérésében?
Sorold fel a legfontosabb eszközöket, amire szükséged lehet (például pszichológus, szabadidőd, magasabb fizetés stb.)
Sorold fel, mire van szükséged!
 
8. Milyen gondolatok akadályoznak a célod elérésében? Miben vagy előítéletes magaddal szemben?
Szűrd meg a gondoldataidat. Milyen negatív gondolatok vannak benned saját magadra és a leszokásodra vonatkozóan? Hogyan tudod ezeket átalakítani?
Ezt gondolom
Pedig ezt kellene gondolnom
 
Sorold fel, hogy kire, kikre tudsz támaszkodni. Sorold fel a közeli barátaidat, a helyi közösséget, ha van ilyen, akár a helyi AA-csoportot.
Miben több az életed a létfenntartásnál és annál, hogy biztosítsd a saját magad és szeretteid anyagi biztonságát?
Készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyektől a legjobban félsz, ugyanakkor semmilyen ráhatásod nincs rájuk. Hogyan tudnál megszabadulni attól, hogy ezek miatt aggódj?
Ezt a mezőt nem kell most kitölteni. Ha letöltötted a dokumentumodat, olvasd el párszor, és gondold át, hogy a fenti pontok közül melyek a legkönnyebben megvalósítható pontok. Sorold fel magadnak azokat a teendőket, amelyeket akár már holnaptól el tudsz kezdeni gyakorolni. És figyelj rá, hogy ezeket lehetőség szerint el is végezd. Egyetlen „kötelező elem van”, ez pedig az alkoholnapló vezetése. Azért nagyon fontos, mert ez önmagától meg fog neked mutatni olyan lehetőségeket, amelyekre magadtól nem gondolnál.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi idő leszokni az alkoholról?

A fizikai függőség tünetei néhány hét alatt teljesen elmúlnak. A lelki függőség oldása azonban sokáig is tarthat, ezért különösen fontos foglalkozni az alkoholfüggőség mögöttes okaival.

11 hozzászólás a(z) “12 tipp: alkohol és leszokás otthon” bejegyzéshez

 1. avatar
  Névtelen

  A párom függő, és egyre rosszabb, nehezebb

  1. Verdes Tamás avatar

   Ebben a cikkben gyűjtöttem össze olyan információkat, amelyek hozzátartozók számára lehetnek hasznosnak, itt találja őket: https://vavo.hu/alkoholista-a-csaladban/

 2. Róbert avatar
  Róbert

  Kedves Tamás,
  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a fenti írására, mivel 6. napja kezdtem a harcot magammal és az Ön segítőkész, hasznos gondolatai, útmutatása és tanácsai épp jókor érkeztek nekem. Bizony, még a családomban is nehezen vállalható pszichés tüneteim (kényszerszerű gondolataim), kiugró, magas vérnyomás jelentkeztek, főleg éjjel és nyugalmi helyzetben, amikor ezektől épp egyéb inger hiányában nehéz megszabadulni.
  Csak köszönetet tudok mondani az önzetlen segítségért, bíztatásért.
  Sok sikert, sok kigyógyult ember köszönetét kívánom Önnek.
  F.Róbert (64)

  1. Verdes Tamás avatar

   Köszönöm szépen Róbert, és a legjobbakat kívánom magam is Önnek!

 3. BTunde avatar
  BTunde

  Kedves Tamás!
  Ma töltöttem ki a saját Sikerformulámat. Sok dologgal szembesített. Lesz mit olvasgatnom, ha rámtör a kényszer. Kitűztem a dátumot, remélem sikerül 🙂
  Köszönöm!

 4. Candy avatar
  Candy

  Véletlenül találtam rá erre az oldalra és nagyon bízom benne hogy változást érek el vele., már a kitöltésnél úgy éreztem hogy megkönnyebbültem ez kell nekem…
  Köszönöm

 5. Nagy Péter avatar
  Nagy Péter

  Nagyon tetszik, újra felkeresem

 6. Nagy Péter avatar
  Nagy Péter

  Még nem tudok többet írni rendet kell rakni a fejemben

 7. MTímea avatar
  MTímea

  Nem érzem magamat függőnek, de valami mégsem kerek. Évekkel ezelőtt főzettünk ki először pálinkát, s én úgy rákaptam. 🙁 Nem naponta, nem nagy mennyiséget, de jelenleg ott tartok, hogy amikor beteg vagyok, kényszert érzek ezzel gyógyítani magamat. Ez önáltatás. Híztam is az elmúlt 2,5 évben, pedig kevesebbet eszem. Szerintem ebben az alkohol nagy szerepet játszott. 🙁 Nem vagyok nagyivó, de mégis káros hatással van rám. Iszom 4-5 cl-t, meg utána még egy sört és/vagy bort, s már „fejre is állok” tőle. 🙁 Nem tudom, hogy teljesen el tudom-e hagyni, hiszen méreg a májnak, az agynak, viszont nagyon szeretem az ízét. Mindenfajta alkoholnak egyébként, nem csak a pálinkának. 24 éves koromig egyetlen korty alkoholt sem ittam. A párom év elején össze is veszett velem, mert szerinte én már az alkoholista kategóriába tartozom. Csakhogy nem vágyom mindig rá, van, hogy 1, 1-5 hétig egyáltalán nem iszom. A fentieket elolvasom,s próbálok valamit magammal kezdeni. Nő vagyok, anya, feleség, fiatal, nem lehetek alkoholfüggő! Apám 51 évesen halt meg. Alkoholista volt. 🙁

 8. A avatar
  A

  Kedves Tamàs

  Làttam hogy màr régen nem irtak onnek.

  Hàt én most bukkantam az oldalra. Màr azzal hogy keresgéltem a neten a megoldàst
  szerintem màr fél gyogyulàs. én évek ota iszok. Szakitàs lelki problémàk.
  Ma el jott a nap kértem két hét szabadsàgot és megprobàlok leszokni.
  Csak a fizikai tunetek nagyon erosek.
  Kulfoldon élek egyedul vagyok. Sok a baràt de nem vallotam senkinek.
  Remélem sikerul azt lànyt akarom ujra làttni a tukorben aki voltam .
  Szurkolj. Kovetem a tippeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük