Frissítve:

|

Xanax: nyugtató gyógyszer vagy halálos drog?

xanax

A Xanax pánikbetegség kezelésére használatos vényköteles gyógyszer, ami egyben erős függőséget és borzasztó elvonási tüneteket okozó drog is. Sokszor éppen más kábítószerek tüneteinek elnyomását szolgálja és válik aztán a szerhasználat központi elemévé. Önmagában is létezik halálos dózisa, de más szerekkel keverve okoz gyakran halált vagy áll öngyilkosságok hátterében.

Mi a Xanax? Miből van?

xanax

A Xanax egy Magyarországon forgalomban lévő, vényköteles nyugtató, szorongásoldó, de görcsoldó és izomlazító hatással is rendelkezik. Orvosi alkalmazása depresszióval társuló szorongás és pánikbetegség esetén indokolt. Hatóanyaga az alprazolam, ami egy triazolo-benzodiazepin típusú vegyület. Utóbbira utal egyik beceneve, a benzó is.

Hazánkban az alprazolam hatóanyag teljesen összeforrt a Xanax tabletta nevével, de a Pfizer termékén kívül több generikus alprazolam hatóanyagú gyógyszer is kapható. Ilyen például a Frontin és a Helex, amik segédanyagaikban térnek el a Xanaxtól. Írásunkban mi is a köznyelvnek megfelelően Xanax néven említjük a drogként is elterjedt szert, de a megállapítások minden alprazolam hatóanyagú gyógyszerre ugyanúgy igazak.

A Xanax hatása

A gyógyszer hatása rendkívül gyors, szinte azonnal érzékelhető. A szer veszélyessége abban rejlik, hogy nagyon rövid idő alatt komoly függőséget okoz. Orvosi rendeletre is csak rövid ideig szedhető és elhagyásának is ellenőrzött keretek között kell történnie.

A Xanax jellemzése sokszor úgy jelenik meg, mint egy sebtapasz: nem oldja meg a problémát, hanem elfedi, pillanatnyi ideig elviselhetővé teszi.

Stresszes helyzetekben fékezi az idegátvitelt, ezért megnyugszunk. Súlyos pánikroham esetén indokolt lehet használata, de az orvosi felügyelet azért is fontos, mert a szer nem kezel semmilyen problémát, csak tünetet csillapít.

Rövid távú hatások

A Xanax hatása szinte azonnal, 20-30 percen belül érezhetővé válik, majd 6-12 órán keresztül hat. Megnyugtat, ellazít, könnyíti az elalvást és meghosszabbítja az alvási időt. Elmúlik a szorongás, a stressz, a pánik. A szervezet nagyon hamar hozzászokik a szerhez, így ugyanazon hatás eléréséhez egyre nagyobb dózis szükséges, miközben a gyógyszeres kezelés gyors abbahagyása súlyos elvonási tüneteket okoz.

A függőség kockázata magas, a Xanax hatását az alkohol és más drogok erősíthetik, ugyanakkor ez kontrollálatlan folyamatokat, hipoventillációt okoz, ami fuldokláshoz, súlyos esetben halálhoz vezet.

A nagy dózisban alkalmanként szedett Xanax csökkenti az érzékelést, tompítja a reakciókat, memóriazavart, gyengeséget okoz.

A Xanax mellékhatásaként csökken a félelemérzet, eltűnnek a gátlások és hallucinációk jelentkezhetnek. Ezek együttesen okozzák azt, hogy Xanax depresszív, szuicid gondolatok megszületésében és az öngyilkosság kivitelezésében is szerepet játszik.

Hosszú távú hatások

Nem csak a nagy mennyiségben alkalmankénti szedése jelent kockázatot, hanem a kis mennyiségben, de hosszú ideig történő alkalmazása is. Jellemző a koncentrálóképesség csökkenése, az érzelmi labilitás és tompaság. 

A nagy dózisban esetenként szedett Xanax elhagyása akár alkalmanként, míg a hosszan, akár kis dózisban szedett szer több hónap után okoz komoly függőséget, aminek elvonási tünetei borzalmasak.

Gyakran jelentkezik szédülés, fejfájás, depresszió, hallucináció, beszéd- vagy látászavar, nyugtalanság, túlzott aktivitás, étkezési és emésztési rendellenesség, alvásprobléma és szexuális zavar.

Legális-e? Illegális-e?

Orvosi rendeletre szedhető gyógyszer, maga a szer tehát legális. Ugyanakkor orvosi keretektől független kereskedelme illegális.

Szintén problémát jelentenek a „házilag készített” helyettesítők, amiknek alprazolam tartalma eltérő lehet és további káros anyagokat is tartalmazhatnak.

A Xanax leghíresebb áldozatai és felépült használói

A pirula milliók életét teszi tönkre és már több százezer halál köthető egyértelműen használatához. Az esetek többségében azonban nem önmagában a szer használata okoz halált, hiszen az akár orvosi felügyelet mellett gyógyításra is használható.

A Xanax kontrollálatlan, más tudatmódosítókkal együtt történő használata azonban közvetlenül is okozhat halált.

Az ilyen esetekben nehéz megállapítani, hogy melyik drognak mekkora felelőssége van a végkimenetelben, de biztosan állítható, hogy mindegyik hozzáteszi a maga részét.

Whitney Houston / colaimages / Alamy Stock Photo

Whitney Houston nyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő és színésznő, minden idők egyik legsikeresebb előadóművésze volt. Karrierje az 1970-es években indult és az 1980-as évek második felében ért a csúcsra.

2000 környékén megváltozott a művésznő viselkedése, több alkalommal kellett utolsó pillanatban lemondania koncerteket és interjúkat, az addig pontos énekesnő órákat késett.

Drasztikusan lefogyott és lassan nyílt titok lett szerhasználata. A következő évtized számtalan személyes hullámvölgyet hozott, amit csak részben ellensúlyoztak szakmai sikerek. Többször vett részt rehabilitáción, sikertelenül. 2012-ben holtan találták egy luxusszállodában Los Angelesben, halálát a boncolás alapján több drog egyidejű használata és fulladás okozta. A toxikológia a kokain és Xanax használatát is kimutatta.

Lil Peep: „Everybody’s Everything” Album Poster

Nagyjából Houston halálának idején költözött az akkor 17 éves Lil Peep Los Angelesbe, hogy elindítsa rap karrierjét. Sokan az emo hiphop egyik úttörőjének tartják még úgy is, hogy alkotói pályája nagyon rövidre sikerült. Mindössze néhány hónappal első albumának megjelenése után holtan találták, halálát valószínűleg Xanax mérgezés okozta, amit felerősített, hogy a szert más drogokkal együtt használta.

Aaron Carter | Forrás: REUTERS

Aaron Carter énekes – akinek bátyja, Nick a Backstreet Boys tagja – halálában szintén döntő szerepet játszott a Xanax. A szer bevétele után sűrített levegőt szívott Carter, ami ájulásához vezetett, végül fürdőkádjába fulladt 34 évesen.

A közelmúltban a Jóbarátok színésze, Matthew Perry hasonló halála kapcsán is kiderült, hogy a tragédia pillanatában ugyan éppen mást használt, de életének a Xanax is szerves része volt.

Billie Eilish | Forrás: wallpapers.com

A csodapirula inspirálta Billie Eilish debütáló albumának „xanny” című számát. A szer súlyos negatív hatásait látta – és valószínűleg tapasztalta is – az amerikai énekesnő barátai körében, aki a szám megírásakor 18 éves volt.

A szer popkultúrába való ágyazódására jó példa Lil Xan amerikai rapper, aki művésznevévé választotta a Xanax rövidítését, igaz, később maga is a drog elleni kampány egyik arcává vált. Egy 2013-as interjúban Justin Bieber is bevallotta, hogy korábban Xanaxot használt szorongásai oldására, sötét időszakként lefestve a történteket.

Kiss Tibor | Polinszky Gyula fényképe

A Quimby zenekar frontembere, Kiss Tibi többször beszélt korábbi függőségéről és abból való kilábalásáról. Ugyan a gyógyszer neve konkrétan nem kerül elő, de a leírtakból feltételezhető, hogy ennek az időszaknak volt olyan állomása, amiben a Xanax is szerepet játszhatott.

Mary Zsuzsi | Forrás: ujsagmuzeum.hu

Mary Zsuzsi énekesnő 2012 karácsonyakor bekövetkezett halálát a boncolás alapján egyértelműen az alkohol és nagy mennyiségű Xanax bevétele együttesen okozta.

A Xanax ára

A szer kifejezetten olcsó. A Xanax pár ezer forintért beszerezhető, így ha a fekete piacon sokszorosát is kérik a gyógyszertári árnak, még így is aránylag elérhető drognak számít.

A Xanax előállítása és története

A Xanax története az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor tömegesen kezdték el alkalmazni a napi stressz oldására vagy kisebb alvászavarok kezelésére is.

Akkor még úgy számoltak, hogy csak kevesen válhatnak függővé, de ma már ismert tény, hogy

a terápiás dózis is függőséget okozhat.

A mellékhatások és a függőség problémáinak komolyabb kutatása és a gyógyszer alkalmazása körüli vita csak az 1980-as években kezdődött meg.

Ugyan ma már több alternatív antidepresszáns is elérhető, de egyiknek sem olyan gyors és hatékony a rövid távú hatása, mint a Xanaxnak. Ez némileg indokolja orvosi létjogosultságát, és magyarázza a popkultúrában betöltött szerepét, mint „csodatevő” pirula.

Napjainkban a Xanax-függőség gyakoribb probléma, mint azon esetek száma, amikor orvosilag elkerülhetetlen és igazolható a szer alkalmazása.

A Xanaxfüggőség jelei

A gyógyszer eredeti hatásai elválaszthatóak a függőség jeleitől. A függőség jelei a gyógyszer bevételének pontos idejétől függetlenül érezhetőek, vagy éppen az elvonás jeleként mutatkoznak meg. A függőségnek fizikai és viselkedésbéli jelei is vannak.

A fizikai tünetek között a leggyakoribbak a fokozott, akár állandósuló fáradság és álmosság, a lassuló reakcióidő, a koncentrálóképesség csökkenése. Jellemző tünet lehet a fejfájás, az étvágytalanság és a hányinger is.

A viselkedésbéli jelek között kiemelendő az érdektelenség, a motiváció hiánya bármilyen szociális tevékenységhez vagy munkához. A napi tevékenységek fókuszába a gyógyszer beszedésének ideje kerül. Az függő ember visszahúzódó, ingerlékenyebb és gyakran szorong.

A Xanaxelvonás időtartama és tünetei

Már említettük, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Xanax terápiás dózisa is függőséget okoz. Ebből következően az elvonási tünetek azoknál a pácienseknél is jelentkeznek, akik orvosi felügyelet mellett, meghatározott helyzetekben és mennyiségben szedik a Xanaxot. Számukra sem lehet megoldás a szer hirtelen elhagyása, helyette annak dózisának folyamatos csökkentése és a szer kiváltása javasolt.

A szert drogként alkalmazók esetében az elvonási tünetek drasztikusak, hallucinációkat, depressziót, szuicid gondolatokat és a legkülönbözőbb fizikai tüneteket okozzák az izzadástól, a szédülésen át a látásproblémákig. A terápiás dózist szedők esetében is kellemetlenek az elvonás tünetei, amik sokszor hasonlóak azokhoz a problémákhoz, amik miatt a szert alkalmazni kezdték.

A szer elhagyását vagy a dózis csökkentését követő hetekben szinte mindig jelentkező elvonási tünet a feszültség és a szorongás, amihez alvási problémák társulnak. Ezen alvási problémák a hirtelen fellépő, nyomasztó, napközbeni fáradságtól az éjszakai álmatlanságig terjedhetnek. A kezdeti szakaszban fizikai tünetek is megjelenhetnek, mint a remegés, a hányinger, a fejfájás és az izomfeszültség.

Az elvonási tünetegyüttes olyan, mint egy folyamatos és erős másnaposság.

A Xanax elvonás időtartama egyénenként eltérő és minden esetben szükséges hozzá orvosi segítség, mert az akaraterő mellett a tünetek csillapítására más jellegű gyógyszerek vagy természetes gyógymódok alkalmazására is szükség lehet. A kezdeti és nehezebb szakasz néhány hétig tart, majd a „másnaposság” elmúltával még legalább egy év teljesen megszabadulni a függőségtől.

A Xanaxfüggőség kezelése

A Xanax-függőség kezelése gyakorlatilag nem más, mint a páciens végigkísérése és támogatása az elvonás alatt. Ez több elemből áll össze, aminek csak egyike a fizikai tünetek csillapítása. A kezelés szakorvosi felügyeletet igényel.

Első lépésként a függőség mértékén megállapítása a feladat és a diagnózist követően egy leépítési terv összeállítása. A leépítési terv magában foglalja a Xanax mennyiségének csökkentési ritmusát és feladatának kiváltását más gyógyszerekkel vagy terápiákkal.

Mindenképpen javasolt az egyéni tanácsadás, adott esetben a csoportterápia. Ezek segíthetnek az egyénnek megérteni a függőség okait, kezelni a szorongást és az elvonás más tüneteit, valamint kialakítani azokat a készségeket és stratégiákat, amelyek segítségével megbirkózhatnak a kísértésekkel és elkerülhetik a visszaesést. A csoportok támogatást és inspirációt nyújthatnak. 

Xanaxfüggőségről szóló írások

A gyógyszerfüggőség olyan tabu, amiről magyar nyelven még nem sok könyv jelent meg. Noha a szer önmagában is képes olyan függőséget előidézni, ami a személyiséget, a szociális kapcsolatokat és a fizikai egészséget is rombolja ezek személyes történetei általában rejtve maradnak. A Xanax jellemzően más drogokkal együtt jelenik meg az ember életében, pillanatnyi menekülést kínálva vagy akár a kisebbik rossz képében. A Xanax ritkán főszereplő.

  • A koronavírus járványban elhunyt színész, Damu Roland Az Igazság című könyvében nyíltan ír függőségéről, szuicid gondolatairól, életének arról a sötét korszakáról, aminek meghatározó eleme volt a Xanax.
  • Szabó Győző 10 éves drogokkal folytatott küzdelméről írt Toxikoma című könyvében, ami később az azonos című film alapját is adta. 

Szakirodalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük