Frissítve:

|

Antibiotikum és alkohol: mikor (nem) lehet keverni?

antibiotikum alkohol

Hogyan hat egymásra antibiotikum és alkohol? Mikor lehet és mikor nem lehet inni egy-egy antibiotikumos kúra során, és mikor kerülhetünk egészen veszélyes helyzetbe?

Antibiotikum és alkohol kölcsönhatása

Hogy általában miért nem tanácsos antibiotikumra alkoholt inni, annak legalább öt oka van:

 1. Interferencia és a gyógyszer hatékonyságának csökkenése: Az alkohol és az antibiotikumok közötti interakciók befolyásolhatják az antibiotikumok hatékonyságát. Az alkohol képes módosítani az antibiotikumok lebontását és felszívódását a szervezetben, ami csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát. Ergo ha iszol, lassabban és/vagy kevésbé gyógyulsz.
 2. Mellékhatások súlyosbodása: Egy gyógyszernek mindenképpen vannak mellékhatásai, de ha ráiszol, növeled az esélyét, hogy még több legyen belőlük. Külön-külön is képesek rá, hogy hányingert, hányást, fejfájást és egyéb kellemetlen tüneteket okozzanak. De így még nagyobbat tudnak ütni rajtad.
 3. Májkárosodás kiemelt kockázata: Az alkohol és az antibiotikumok együttes fogyasztása megnövelheti a májkárosodás kockázatát. Mindkettő külön-külön is terheli a májat, és az egyidejű fogyasztás további terhelést jelenthet a szerv számára. A máj a test egyik legkitartóbb szerve, de az ő kapacitásának is vannak határai.
 4. Az immunrendszer gyengítése: Az alkohol gyengíti az immunrendszert, míg az antibiotikumok erősítik az immunválaszt. Vagyis mindkettő ugyanoda hat, csak ellenkező irányban, ezért az alkohol és az antibiotikumok együttes fogyasztása megzavarhatja az immunrendszer működését, ami a gyógyulás lassulásához és a fertőzéses állapot fennmaradásához vezethet.
 5. Az ismeretlen az egyenletben: Az antibiotikumok és az alkohol kölcsönhatásainak széles skálája létezik, és minden antibiotikum más-más mértékben reagál az alkoholra. Vagyis van még egy faktor: az, hogy nem tudjuk, milyen hatást válthat ki az antibiotikumra ivott alkohol a te szervezetedben, ezért ha egy mód van rá, ne is próbáld ki.

Mikor 100%-ban tilos inni?

Vannak olyan antibiotikumok, amelyek esetében 100%, hogy el kell kerülnöd az alkoholt, mert együttes hatásuk különösen veszélyes lehet.

 1. Metronidazol: Baktériumok és paraziták ellen használják. Az alkohol fogyasztása metronidazol szedése közben diszulfiram-szerű reakciókat okozhat, amelyek hányingert, hányást, arcpirosodást és egyéb kellemetlen tüneteket eredményezhetnek. Ez végső esetben életveszélyes állapotot is előidézhet.
 2. Tinidazol: Ugyanaz, mint eggyel feljebb: ez is úgy lép interakcióba az alkohollal, mint a diszulfirám. Fontos, hogy teljes mértékben elkerüld az alkoholfogyasztást a kezelés során, sőt, még néhány napig a gyógyszer abbahagyása után is.
 3. Szulfonamidok: Nagyon kemény mellékhatások léphetnek fel: bőrkiütés, hányás, gyomorpanaszok és szédülés, illetve akár egy komolyabb rosszullét is összejöhet a kombinációtól.
 4. Fluorokinolonok: Sok fluorokinolon típusú antibiotikum, mint például a ciprofloxacin vagy a levofloxacin, súlyos reakciókat válthatnak ki az alkohol fogyasztásával. Például depresszió, szédülés, álmosság és lassult reakcióidő, ami akár veszélyes helyzeteket is előidézhet.
 5. Nitrofurantoin: Húgyúti fertőzések kezelésére használják. Az alkohol fogyasztása nitrofurantoin szedése közben igen súlyos májkárosodást okozhat.

Gyógyulás és alkohol kölcsönhatása

Bár az alkohol sok esetben nem akadályozza meg, hogy az antibiotikum kifejtse a hatását, összességében komoly visszahúzó erő lehet a gyógyulás folyamatában.

 • A minőségi alvás és a tápláló étrend kiemelten fontos faktor a gyógyulásban, márpedig az alkohol megzavarja az alvási mintázatot és az egészséges cirkadián ritmust. Alkohol hatására ugyan hamarabb merülünk álomba, de az alváscikluson belüli REM-szakaszokat részben kiiktatja az alkohol. A minőségi alvás 50%-ban is befolyásolhatja az egészségi állapotunkat.
 • Az alkohol megakadályozhatja a szervezet vitalitását biztosító tápanyagok felszívódását. Növelheti a vércukorszintet és kimerítheti az energiatartalékot, ennek révén tovább csökkentheti a gyógyulás minőségét vagy kitolhatja a gyógyulás idejét.
 • Az alkohol dinorfint és kortizolt szabadít fel a szervezetben, és ezek fogyasztás után akár 3-7 napig is a normálisnál magasabb koncentrációban lehetnek jelen. Ezek depressziót, rossz közérzetet okozhatnak, ezzel is rontva a gyógyulás esélyét és élményét.

Betegnek lenni azt is jelenti, hogy pihenésre van szükséged. A minőségi pihenés a szervezet számára kulcsfontosságú, úgy kell neki, mint fáradt vándornak a meleg étel. Ha betegséged közben iszol, attól fosztod meg a testedet, amire a legnagyobb szüksége van: a pihenéstől.

Hogyan döntsek?

A legegyszerűbb, ha megnézed a gyógyszered dokumentációját. Minden esetben feltüntetik, hogy lehet-e alkoholt fogyasztani az adott antibiotikumhoz vagy sem. Sokszor az is le van írva, hogy milyen mértékű kockázatot vállalsz, ha iszol.

Ennél is jobb megoldás az, ha őszintén elmondod az orvosodnak vagy az addiktológus szakértőnek, hogy alkoholt szeretnél vagy fogsz inni, miközben gyógyszert szedsz. Bátran mondd el neki, ha alkoholproblémával küzdesz. Mivel neki van tapasztalata az adott gyógyszerrel kapcsolatban, el fogja mondani neked, hogy mennyi alkohol fogyasztása mekkora kockázatot jelent számodra.

Szakirodalom

FAQ

Gyakran ismételt kérdések

Alkohol után mennyi idővel lehet gyógyszert bevenni?

Gyógyszert alkoholmentes állapotban lehet bevenni, vagyis akkor, amikor a véralkohol-szint nullás szintet ér el. A legegyszerűbb, ha alkoholfogyasztás után saját alkoholszondáddal méred meg a véralkohol-szinted, és a gyógyszert csak akkor veszed be, ha a szonda zéró értéket mutat.

Mi történik ha gyógyszerre alkoholt iszunk?

A hatás gyógyszerenként eltérő lehet. Fontos, hogy gyógyszerre soha ne igyál alkoholt akkor sem, ha ismerődöd már megtette, és nem történt baja. A te szervezeted ugyanis elképzelhető, hogy másképpen reagál, és súlyos, akár életveszélyt jelentő állapotba kerülsz.

2 hozzászólás a(z) “Antibiotikum és alkohol: mikor (nem) lehet keverni?” bejegyzéshez

 1. László avatar
  László

  Tiszteletem!
  Olyan kérdésem lenne hogy Savulin-t szedek az urológus javallatára 5 hetes kúrában és mivel a felsoroltak közt nem találtam a Levofloxacin hatóanyag mennyire lehet káros vagy mennyire lehetnek mellékhatásai ha alkoholt fogyasztok rá?

  1. Verdes Tamás avatar

   Kedves László, nem tudok válaszolni a kérdésre. Kérem, hogy mindenképpen egyeztessen erről az orvosával, mielőtt alkoholt venne magához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük