Frissítve:

|

Fentanyl: fájdalomcsillapító vagy halálos drog?

fentanyl

A Fentanyl neve hazánkban – szerencsére – kevésbé ismert, pedig korunk egyik legpusztítóbb és legszélesebb körben használt kábítószere. Alapanyaga legálisan beszerezhető gyógyszerekben is megtalálható, nagyon könnyű túladagolni és extrém módon addiktív. Hatás gyors és euforikus érzést okoz, amit a függőség kialakulása után teljes érzelmi, szociális és egészségügyi leépülés követ.

Egyéb elnevezések

Fentanil, Fentanylum

A fentanyl a legfőbb alapanyaga többek között az alábbi szereknek: Actiq, Dolforin, Duragesic, Effentora, Instanyl, Matrifen, PecFent, Sublimaze.

Mi a fentanyl? Miből van?

A fentanyl egy szintetikus kábító- és fájdalomcsillapító szer, amit orvosi célokra is felhasználnak. A fentanyl egy opioid agonista szer. Az opioidokra jellemző, hogy az agyban található valamelyik opioid receptorhoz csatlakozva fejtik ki hatásukat. Egy receptor több tevékenységért is felelhet, a fentanyl ahhoz a receptorhoz csatlakozik erősen, amelyik egyszerre felel a fájdalomcsillapításért, az euforikus érzetekét, a függőség kialakulásért és a légzőközpont működésének szabályozásáért.

Az agonista elnevezés arra utal, hogy a fentanyl a receptor eredeti feladataival azonos reakciókat idéz elő. A fenteikből következik

  • klinikai használata (fájdalomcsillapítás),
  • drogként való felhasználása (eufória érzése) és
  • a túladagolás jellemző haláloka (fulladás) is.

A fentanyl kémiai képlete: C22H28N2O

Fentanyl tabletták
Fentanyl: szivárvány színű tabletták Forrás: dea.org

A fentanyl hatása

A fentanyl hatása rendkívül gyorsan, gyakorlatilag azonnal érezhető. Ugyanakkor aktív időszaka rövid, de ez nem jelenti, hogy gyorsan kiürül a szervezetből.

A fentanyl könnyen túladagolható – erről később még lesz szó – és ezt az is támogatja, hogy a fentanyl aktív időszaka rövidebb, mint amennyi ideig a szervezetben található.

Rövid távú hatások

A fentanyl nagyon erős fájdalomcsillapító hatással bír. Klinikai alkalmazása a hosszan tartó, krónikus és állandó fájdalmak esetén vagy sebészi beavatkozások közben, műtéti fájdalomcsillapításként, (hagyományos értelemben vett) kábító szerként indokolt. A fentanyl hatása perceken belül érezhető, maximális hatását nagyjából 30 perc elteltével fejti ki, majd hozzávetőlegesen 60 perc után már elveszíti fájdalomcsillapító képességét.

Fontos, hogy nem lebomlik vagy kiürül a fentanyl, hanem az agyból a zsírszövetekbe helyeződik át és ott átmenetileg feldúsul.

A zsírszövet telítettsége (magasabb testtömeg index) vagy annak hiánya (alacsonyabb testtömeg index) a hatásmechanizmust módosíthatja.

Krónikus fájdalmak kezelésekor a gyors hatást a folyamatos minimális mennyiség adagolásával lehet kompenzálni. Ezért a fentanyl gyógyszerként jellemzően tapaszként fordul elő.

A fentanyl klinikai felhasználása biztonságosnak mondható, hiszen kontrollált körülmények között nem csak a megfelelő és szükséges dózis szintje és adagolása szabályozható, hanem a szer minden hatása azonnal és teljes mértékben megszüntethető a szükséges ellenanyag szervezetbe juttatásával.

Drogként való használata az eufória érzés kiváltásával kapcsolatos, ami hasonlóan gyorsan és erősen jelentkezik, mint a fájdalomcsillapítás.

Hosszú távú hatások

A fentanylnak magának nincsenek hosszú távú hatásai, de a fentanyl tolerancia és a függőség kialakulásának vannak. Az agy ugyanis idővel alkalmazkodik a fentanylhoz és gátolni kezdi a szer nélküli örömérzet kialakulását.

Ugyanakkor a kábítószer hiánya extrém mentális és fizikai rosszullétet okoz: szorongást, hidegrázást, izomfájdalmat, hányást, légszomjat.

A függők végül már egyáltalán nem az eufória miatt nyúlnak a szerhez, azt már se fentanyllal, se anélkül nem éreznek, de a kábítószer hiányában elviselhetetlen kínokat élnek át. A fentanyl esetében az elvonás is halált okozhat.

Hogyan fogyasztják?

A fentanyl jellemzően tablettákban vagy más kábítószerekkel keverve jelenik meg a drogpiacon. A tablettákat szájon át, vagy porrá törve és orrba felszívva fogyasztják. A fentanyl ritkán folyékony oldatként is megjelenik, ami orrba vagy szembe lehet cseppenteni, esetleg cukorra csepegtetve lehet orálisan fogyasztani.

Ki kell emelni, hogy sokan nem is feltétlenül tudják, hogy fentanylt fogyasztanak.

Más drogok is nyugtatóként, fájdalomcsillapítóként jelenhetnek meg, így ezt a nevet is könnyen rásütik a fentanyl tartalmú pirulákra. A fentanyl nagyon gyors és intenzív hatása valamit a függőség erőssége miatt a fentanylt eredetileg másnak reklámozott drogba is keverhetik a drog előállítói, biztosítva ezzel a visszatérő vásárlókat.

Színezett fentanyl tömbök. Forrás: dea.org

Túladagolható-e a fentanyl?

A fentanyl az egyik legkönnyebben túladagolható drog.

Ötvenszer erősebb hatású, mint a heroin és közel százszor erősebb, mint a morfium. A halálos dózis 2 milligramm, egy átlagos laboratóriumi mérleg beállítási hibahatára körüli mennyiség.

Nagyjából 100 kg fentanyl elég lenne Magyarország teljes lakosságának megöléséhez. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a fogyasztók nem feltétlenül tudják, hogy fentanylt fogyasztanak, ha tudják is, nem tudják, hogy egy illegálisan előállított tablettában mennyi fentanyl van, valamint azt, hogy a fentanyl hatásának lecsengése gyorsabb, mint szervezetből való kiürülésének ideje, már el is jutunk oda, miért gyakori az, hogy akár az első használat halállal végződik. A fentanyl túladagolás jellemzően fulladást okoz.

A fentanyl több kontinensen jelen van, de elsősorban Észak-Amerikában jelent gigantikus problémát. Az amerikai tinédzserek vezető haláloka a fentanyl túladagolás.

Ez önmagában is borzasztó, de visszautalnánk arra, hogy a fentanyl hatása semlegesíthető, ehhez elég lenne, ha az éppen haldoklóról lehetne tudni, hogy fentanyl túladagolásban szenved és rendelkezésére állna egy (egyébként létező és megvásárolható) orrspray, amit alkalmazhatna.

Hasonlóan beszédes az a tény, hogy Nebraska állam a fentanylt kivégzésekhez használja, a halálra ítélt légzésének gyors leállítása érdekében.

Legális-e? Illegális-e?

A fentanyl szabályozása országonként eltérő, van ahol az orvosi használat lehetősége is szigorúan korlátozott. A nem klinikai kiszerelésű fentanyl gyakorlatilag mindenhol illegális.

Ha fentanyl tartalmú tapaszt használunk orvosi rendeletre, az utazás előtt érdemes tájékozódni, mert még Európa országaiban sem azonos besorolás alá esik használata.

A fentanyl leghíresebb áldozatai

Prince Rogers Nelson vagy előadói nevén csak Prince generációjának egyik legtehetségesebb énekese és szerzője volt. Feltűnő, excentrikus személyisége munkáiban is megjelent, több stílust kevert és jelenített meg. Nem csak furcsa és egyedi megjelenése, hanem extrém termékenysége is kirívó. Ontotta magából a dalokat, aminek csak egy töredéke jelent meg, de így is 39 albumot adott ki karrierje során.

Prince gyakran jelent meg bottal járva feltételezhető csípőproblémái miatt. Szintén feltételezhető, hogy emiatt gyakran élt fájdalomcsillapítókkal is. Halálát egy hamisított paracetamol tabletta okozta, amiben halálos adag fentanyl volt. Minden bizonnyal volt oka annak, hogy a gyógyszert nem legális csatornákon szerezte be Prince, hogy tisztában volt-e azzal, hogy mit vesz be, kérdéses.

Paul Gray a Slipknot egyik alapító tagja és basszusgitárosa volt. 2010-ben több gyógyszer kevert túladagolásában hallt meg. A halál kiváltója vélhetően a fentanyl volt, de szervezetében morfium és Xanax nyomait is kimutatták.

MacMiller amerikai rapper és dalszöveg-író 2018-ban véletlen drogtúladagolásban halt meg otthonában. A halált a fentanyl, a kokain és az alkohol együttes hatása váltotta ki.

Két évvel később – Prince városában – 21 éves korában hunyt el véletlen túladagolásban Lexii Alijai rapper.

Az Amerikában korábban gyerekszínészként befutott Adam Rich 2023 év elején vált véletlen fentanyl túladagolás áldozatává. Az HBO Euphoria sorozatának drogkereskedőjét játszó Angus Cloud 2023 júliusában, mindössze 25 évesen halt meg túladagolásban. Halálában a fentanyl mellett más kábítószerek is szerepet játszhattak.

A fentanyl ára

A fentanyl aránylag olcsó, ezért minden társadalmi és szociális réteg számára elérhető árúak maradnak a fentanylt (is) tartalmazó különféle kábítószer-pirulák. Egy tabletta ára néhány ezer forint.

A fentanyl előállítása és története

Sokan történelmi keretbe helyezik a fentanyl előállítását, aminek alapanyagai Kínából származnak. A XIX. században a Brit Birodalom szabad (drog)kereskedelmének biztosításáért leigázta Kínát az ópiumháborúkban. Bizonyos értelmezések párhuzamot vonnak az ópiumháború, és a kínai származású, majd Mexikóban feldolgozott alapanyagok amerikai terjesztésében, ami komoly rombolást végez a társadalomban és megoldhatatlan kihívás elé állítja az egészségügyi rendszereket.

Némi különbség persze, hogy hivatalosan sem Kína, sem Mexikó vezetése nem támogatja a fentanyl terjesztését, míg a párhuzamként használt XIX. századi eseménynél az ópium mellett elég nyíltan kiálltak a britek.

A fentanyl tipikusan laborokban előállítható szintetikus drog. A kábítószerként való előállítás élesen elválik a legális alkalmazástól, azaz jellemzően nem gyógyszerként gyártott termékekből vonják ki a fentanylt, hanem eleve drogként való felhasználás céljából állítják azt elő. Ugyanez igaz a fogyasztókra is: ritka az, hogy legálisan beszerezhető gyógyszert alkalmaznának kábítószerként.

Az ugyanakkor jellemző, hogy ezzel megpróbálkoznak és a fekete piacról próbálnak gyógyszert vásárolni. A drogkartelek tudják ezt és szándékosan állítanak elő olyan tablettákat, amik utánozzák a vényköteles fájdalomcsillapítókat vagy nyugtatókat. Szintén jellemző a mutatós, színezett megjelenés, amivel a fiatalokat célozzák.

A fentanyl-függőség jelei

A fentanyl-függőség klasszikus tüneteket okoz. A jelek a szer használatának hiányában depresszió, szorongás, izomfájdalom, izzadás, szapora szívverés, hányinger lehet. Mivel az elvonás tünetei nagyon erősek, ezért a függő mindenre képes a következő dózis megszerzéséért, szociális kapcsolatai teljesen tönkremennek.

A fentanyl túladagolásnak ugyanakkor vannak klasszikus jelei, mivel a szer hatása semlegesíthető, ezért létfontosságú ezek felismerése.

A fentanyl lelassítja (majd megállítja) a szervezet működését. Ha valaki eszméleténél van, de nem tud beszélni, mozogni, légzése lelassul, bőre lilássá vagy szürkévé válik, fennáll a fentanyl túladagolás lehetősége. Segítség nélkül a légzés annyira lelassul, hogy a szervezet nem tudja ellátni életfunkcióit. A fentanyl semlegesítésére Nalaxone használható.

Fentanyl terhesség alatt

A fentanyl klinikai alkalmazása sem ajánlott terhesség alatt. A fentanyl az újszülöttnél légzésproblémákat okozhat, súlyosabb esetben már függőként jön a világra a gyermek.

A fentanyl elvonás időtartama

A fentanyl elvonási tünetek az utolsó használatot követően 6-12 órán belül jelentkeznek és néhány napon belül rosszabbodnak. A fentanyl elhagyása az egyik legnehezebb minden drog közül, a visszaesés esélye magas.

A szer elhagyásának ideje nagy mértékben egyénfüggő és általában gyógyszeres kezelést is igényel. Az addiktológiai támogatás és a csoportterápia így akkor is javasolt, ha már régóta nem él kábítószerrel a páciens.

A fentanyl-függőség kezelése

A fentanyl-függőség csak nagyon szigorú orvosi felügyelet mellett végezhető, mivel akár az elvonási tünetek is okozhatnak halált. Támogató jellegű lehet az addiktológiai tanácsadás és a csoportterápia is, de a kezelés kezdeti stádiumban mindenképpen folyamatos orvosi megfigyelést igényelhet. A függőség mértéke és a tapasztalt elvonási tünetek súlyossága egyénenként eltérnek.

Fentanyl az irodalomban

A Fentanyl elsősorban Amerikában elterjedt, magyar nyelvű felépülésről, az elvonás nehézségeiről szóló könyv nem érhető el. Angol nyelvű irodalom jóval nagyobb a témában, de sokkal inkább a krízis leírása és elemzése jellemző a könyvekben, mint a szert sikeresen elhagyók vallomása.

Cathryn Kemp orvosnak tanult, majd krónikus és állandó fájdalommal járó betegséget diagnosztizáltak nála. Szép lassan a megengedett mennyiség többszörösét fogyasztotta fentanylból, majd eljutott a gödör aljára, ahol az eredeti fájdalom már csak egy volt a problémák sorában. Könyve angolul érhető el: Painkiller Addict: From Wreckage to Redemption

Kifejezetten a fentanyllal kapcsolatos Elisa Fortise Christensen vallomása is: The Fentanyl Warrior: How I Got Off And Stayed Off Opiates

Fentanyl idézetek

„A fentanyl a leghalálosabb drogfenyegetés, amellyel hazánk valaha is szembesült.”

James Comer, amerikai képviselő

„Hetente huszonkettő, 14 és 18 év közötti fiatal hal meg túladagolásban az Egyesült Államokban.”

University of California tanulmánya

„A fentanyl gyorsan a vezető halálokokká vált az amerikai tinédzserek körében, a politikai döntéshozóknak, a klinikusoknak, a családoknak és a közösségeknek együtt kell működniük, hogy kezeljék ezt a súlyosbodó közegészségügyi fenyegetést.”

Dr Scott Hadland, kutató, szakorvos

Szakirodalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük