Frissítve:

|

Miért (nem) segít a pszichológus az alkoholistáknak?

pszichológus alkoholistáknak

Miért fordul sok alkoholfüggő ember pszichológushoz? És miért gondolja sok addiktológus azt, hogy ez rossz döntés? Mit tudnak a pszichológusok, amit az addiktológusok nem tudnak? És mit nem tudnak a pszichológusok, ami fontos lenne számukra, amikor függőkkel dolgoznak? Milyen lenne a tökéletes pszichológus-addiktológus kombó?

Miért a pszichológus az első választás?

Sokan függőségükkel való küzdelmeik során pszichológushoz fordulnak, és messziről kerülik az addiktológiai ellátást. Ennek legalább öt oka van:

  • Pszichológushoz járni ma már elfogadott dolog, nem jár érte lenézés vagy hátrányos megkülönböztetés. Aki pszichológushoz jár, gondoskodik magáról. Ezzel szemben aki addiktológus jár, megbélyegzés áldozata lehet.
  • Mivel a pszichológusok magánellátásban dolgoznak, a terápiás folyamat során kontrollban lehet a kliens, akit így nem is vesz leltárba alkoholistaként az egészségügyi ellátórendszer. Pontosan tudjuk: az anonimitás nyújtotta védettség kincset ér, hiszen az alkoholfüggőség társadalmi megbélyegzettséghez vezethet.
  • A pszichológus kliensének nem kell attól tartania, hogy akarata ellenére gyógyszeres kezelésre utalják, miközben kicsúszhatnak a kezéből az események. Mindig mondhat nemet, és zéró az esélye annak, hogy a pszichológus kényszerítené őt bármire is, hiszen nem rendelkezik az orvos hatalmával.
  • A pszichológustól többet várunk, hiszen énünk mélyére utazhatunk, remélve, hogy az utazás közben saját függőségünk rejtélyét is megfejthetjük. Az addiktológus ennél kevesebbet ígér: csak annyit, hogy segít leszokni. Míg tehát a pszichológus egy önismereti utazást kínál, addig az addiktológia ígérete az, hogy elveszi az egyetlen – mégha gyilkosunkként felismert – örömforrásunkat.
  • És van még valami, ami iszonyú fontos: egy pszichológusnál sokan empatikusabb, megértőbb segítőre találnak, mint az orvosi-addiktológiai ellátásban. Magyarországon az addiktológus ősképe Csernus Imre, aki szarkasztikus és sokak számára kíméletlen, és érthető, hogy ehhez sokaknak nincs érkezése. Csernust megnézzük egy bulvárműsorban, de az ajtaján már nem feltétlenül van kedvünk kopogtatni. Ezzel szemben a pszichológus ősképe a Mácsai Pál által megszemélyesített terapeuta lett. Nem kérdés, hogy kihez megy szívesebben az ember.

Láthatjuk: az addiktológiával szemben a pszichológus-terapeuta sokszor vonzóbb és emberibb megoldásnak tűnik. Most nézzük meg, hogy az addiktológiai szakirodalom miért tekinti a pszichoterápiát elavult megoldásnak a függőségek kezelésében.

Mit nem tudnak a pszichológusok?

Alkoholfüggőként az idő kulcstényező, hiszen az alkohol tönkreteszi a mindennapokat, miközben a folyamatos ivás során éveket veszíthetsz az életedből: kevesebb időt leszel a szeretteiddel, és kevesebb időd marad arra, hogy élvezd az életet. Ezért minél gyorsabban fogást kell találnod az alkoholfogyasztásodon. A pszichoterápia évekig, akár évtizedig is tarthat, és ezért iszonyatosan drága.

A legtöbb pszichológus nem ismeri azokat a speciális eszközöket, amelyre neked alkoholfüggőként szükséged van: például nem tud megtanítani, hogyan kezeld a sóvárgásod, nem tudja, mi számít megcsúszásnak vagy visszaesésnek, nem tudja, hogy mikor van szükséged gyógyszeres terápiára, és nem ismeri a függőség hatásmechanizmusait, amit meg kellene tanítania neked. Hiába támogat abban, hogy mértéket tudj tartani, ha nem ismeri a mértékletesség módszertanát és apró műfogásait.

Ennél is fontosabb, hogy a pszichoterápia a múltadba vezet el, de neked olyan segítségre van szükséged, ami holnap tesz képessé arra, hogy változtass a viselkedéseden. Ebben a pszichológusok kevéssé tudnak segíteni téged.

De ebből nem az következik, hogy pszichológus helyett addiktológushoz kell járni. Mert az addiktológusok sem tudnak mindent, amire szükséged van.

Mit nem tudnak az addiktológusok?

Az addiktológusok néha nem tudnak elfogadást és megértést adni, pedig felépülés nincs megértés és elfogadás nélkül. Sajnos sok addiktológus egyszerűen felszólít, hogy hagyj fel az ivással, ne foglalkozz a traumáiddal, és járj anonim csoportba akkor is, ha ez számodra ellenszenves.

Az absztinencia-követelmény azonnali teljesítése sok addiktológus és konzultáns szemében az együttműködés feltétele.

Ha pedig nem tudsz azonnali absztinenciát fogadni, egyszerűen azt mondják neked, hogy még nem érted el a mélypontodat, és gyere vissza akkor, ha már elköteleződtél a teljes és végleges absztinencia mellett.

Ennél is rosszabb, ha figyelmes meghallgatás helyett felírnak neked egy gyógyszert, amire talán szükséged sincs. Ráadásul a gyógyszeres terápia néha még egy függőséget tesz hozzá a már meglévő alkoholfüggőségedhez. Eddig csak az alkoholfüggőséged miatt fájt a fejed, eztán már a gyógyszertől és/vagy a gyógyszerfüggőségtől is fog.

Kihez fordulj?

Mélyen elkeserítő, hogy sok függőségével küzdő ember a fenti dilemma miatt nem talál segítséget magának vagy olyan segítő kapcsolatban van, ami nem segíti őt a tényleges változásban. Ha te is ebben a cipőben jársz, ne vádold magad, amiért nem találtál eddig segítséget, de ne is legyen ez felmentés számodra abban, hogy elkezdj segítséget keresni.

  • Tedd rendszerré a keresést, és ne állj meg addig, amíg nem találsz számodra megfelelő támogatást.
  • Ha egy segítő kapcsolat nem megfelelő számodra, próbáld minél hamarabb lezárni, és keress másikat. Egy unalmas könyvet sem kell végigolvasni azért, mert megvetted, hiszen az igaz, hogy pénzt költöttél rá, de attól még nem szükséges, hogy az idődet is rabolja.
  • A függőség az egyik leginkább összetett elakadás, és rendkívül változatos utakon lehet felépülni. Olvass minél többet, hogy megtaláljanak azok az eszközök, amelyek segíteni fognak téged.
  • Megteheted, hogy egyszerre kérsz segítséget pszichológustól és addiktológiai szakembertől is, és próbálod te magad összeilleszteni a két szakember tudását.

Szakirodalom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük