Frissítve:

|

Alkoholista a családban: 7 lépés a megoldás felé

alkoholista a családban

Az alkoholista családtag megterhelő az egész családnak. Mit lehet tenni egy alkoholistával? Mit tegyek, ha alkoholista a párom? A legfontosabb kérdés az, hogy akarsz-e így is együtt élni a másikkal. Szereted-e annyira és elviselhetők-e a mindennapok, hogy vele éld le az életed. Ha az alkoholista családtag agresszív, bántalmazza a gyerekeket és párját, a helyes megoldás a többiek kimenekítése a mindennapok bántalmazó légköréből.

Tudatosítás | Rossz megoldások | Nem kell beletörődni | Itatás és a függőség elfogadása | Beavatkozás | Önvédelem | Agresszív alkoholista |

Ha egy alkoholista a családban részegen elveszíti a kontrollt, és kiabál a gyerekekkel vagy bármilyen más formában bántalmazza őket, akkor nem az ő megmentése a legfontosabb, hanem a gyerekeké. Minél több időt tölt egy gyerek ilyen légkörben, annál súlyosabb traumatizációnak van kitéve, és ez rengeteg nehézséget okoz neki élete hátralévő részében.

De nem mindenhol ez a helyzet. Hiszen az alkoholizmus hatása párkapcsolatra és a családra mindig negatív, de hatalmas különbségek vannak családonként.

Sok-sok alkoholista megvárja, míg a gyerekek lefekszenek, hogy utána pattintsa fel az első, második, harmadik, negyedik sört. Másnap – másnaposan – reggelivel kelti a gyerekeket, majd munkába indul. A magasan funkcionáló alkoholista (funkcionális alkoholista) remekül menedzseli az életét, miközben esténként vagy éjszakánként mérgezi magát. Sok esetben ő maga sem érzi problémának ezt az életvitelt.

1. Ne helyezd nyomás alá, inkább segíts neki tudatosítani a problémát

Ha ő nem érzi problémának az ivást, az azt jelenti, hogy még nincs abban a fázisban, amikor képes gondolkodni a saját életének erről a részéről. Ha felszólítod, hogy ne igyon, az olyan, mintha egy elsősnek másodfokú egyenletet adnál matekórán. Érteni fogja a szavakat, amiket mondasz neki, de nem fogja érzelmileg felfogni, és képtelen lesz kezelni ezt az elvárást.

A társad még nem tudatosította magában a saját addikcióját.

Ha eltiltod az ivástól, ha kiöntöd a sörét, ha azzal zsarolod, hogy elhagyod, nem ott segítesz neki, ahol ő éppen tart. Pedig segíteni mindenkinek csak ott lehet, ahol ténylegesen tart az életében.

De ez nem jelenti azt, hogy nem tehetsz semmit. Segíthetsz, hogy tudatosuljon benne a függősége, és elkezdjen gondolkodni róla. Hiszen nem akarod, hogy egy alkoholista párkapcsolat határozza meg az életeteket.

Ahelyett, hogy becsmérelnéd, kérdezd meg tőle egyszer-egyszer, hogy szokott-e gondolkodni az ivásán. Azt is mondhatod neki: „Szeretnék beszélgetni veled arról, hogyan iszol, mert félek, hogy ez kezd problémát jelenteni számodra”. Rengeteget segít az a mondat, hogy „Komolyan aggódom érted az ivásod miatt.”

2. Ne szurkálódj, ne tegyél megjegyzéseket

Könnyen lehet, hogy benned sok düh és agresszió halmozódott fel a másik ivása miatt. De ha ezt olyan formában adod ki magadból, hogy szúrós megjegyzéseket teszel rá, azzal csak rontasz a helyzeten. Az olyan mondatok, mint például

  • …hát igen édesem, másnaposan nem könnyű vezetni…
  • …lefogadom, hogy nem emlékszel, mint mondtam tegnap erről…
  • …látom, már megint a pián jár az eszed…
  • … mondják mások is, hogy iszik a férjem, iszik a párom, így teszel tönkre engem…
  • alkoholista a férjem, mindenki tudja a környéken…

csak ártanak, és még inkább arra ösztönzik őt, hogy igyon még egy pohárral.

Nem arról van szó, hogy ne fejezd ki azt, ami fáj neked és zavar téged. De fontos, hogy ezt ne bántóan és agresszíven tedd. Nem azért iszik, mert ez a hobbija, hanem azért, mert valami nagyon fontosat nem kapott meg az életében, és ezért nem tud kilábalni a csapdából, amibe beleesett. Fordulj felé megértéssel, és ha bármi zavar téged, mondd el neki bátran, de ezt tedd tisztelettel, bántás nélkül.

3. Ne legyél apatikus, ne add fel

Az alkoholizmus rettenetes teher a számodra is, számára is. A függőségnek komoly ereje van, de a korszerű addiktológia kutatásai bizonyítják, hogy legyőzhető, ezért ne add meg magad a helyzetnek. Ha elfogadod, azzal azt az üzenetet küldöd a társad felé, hogy te is tehetetlennek érzed magad. Ez neki sem fog erőt adni, és belőled is kiöli az energiát.

Ha úgy érzed, hogy az együttélést nem akarod felbontani, akkor kötelezd el magad a másik fél támogatása és az alkoholizmusával szembeni kitartó bozótharc mellett.

Időről időre hozd fel neki a témát, és figyeld, hogy mozdul-e benne valami, ahonnan tovább tud lépni. Neked is segít, ha elolvasom néhány könyvet a témában vagy te magad meglátogatsz egy szakembert, aki segíteni tud.

4. Ne támogasd az ivását, ne itasd

Az egyik legrosszabb, amit tehetsz, ha támogatod az ivását csendben vagy szóval egyaránt. Az ivás támogatását jelenti,

  • ha itallal kínálod, amikor magától eszébe sem jutna;
  • ha azt mondogatod neki, hogy nincs ezzel semmi gond, és a szomszéd Laci/Kati is megissza a magáét;
  • ha elismerően mondogatod neki, hogy lám-lám, az ivás ellenére is milyen jól teljesítesz a munkában;
  • ha bevásárlás közben felhívod és megkérdezed, hogy nem kell-e hozni egy üveg bort a Tesco-ból.

És így tovább. Nem szurkáld őt a függősége miatt, de ne is támogasd az ivását.

5. Segíts, hogy az alkoholista családtag önként segítséget kérjen

Az alkoholista családtag számára az egyik legnagyobb kihívás az, hogy felismerje a függőségét és segítséget kérjen. Ez csak akkor működik, ha a családtagok megértik, hogy a függőség nem az egyén egyedüli felelőssége, hanem a család előtt álló közös kihívás.

A családtagok sokszor reflexszerűen két megoldást váltogatnak:

  • a függő családtag folyamatos szurkálását, szidalmazását és bűnbakként való megbélyegzését, amivel csak még mélyebbre taszítják őt a függőség csapdájába;
  • a csendes tűrést, amivel saját magukat áldozat-szerepbe taszítják, és végső soron fenntartják a függőség ördögi körét.

Mindkét szerepet le kell építenie a családnak. A tagoknak fel kell ismerniük, hogy van lehetőségük tenni azért, hogy a család egésze közösen kezdjen bozótharcot a függőség ellen, bevonva ebbe az érintett családtagot is. Ez lehetővé teszi a család egészének megújulását, megerősödését és megnyitja az addikcióból kivezető utat is.

Sok alkoholfüggő ember akár éveken át a határán táncol annak, hogy segítséget kérjen, de nem jut el ehhez a lépéshez. Hogy ezt megtegye, a családnak vagy a legközelebbi hozzátartozónak kell segítenie. Ez egy komplex folyamat.

A legfontosabb elemek és lépések az alábbiak:

  • A családnak meg kell értenie a saját szerepét az alkoholfüggőség kialakulásában és meg kell értenie, hogy mi is valójában a függőség. A függőség ugyanis nem élvezetkeresés és nem örömhajhászás.
  • A hozzátartozóknak el kell sajátítaniuk a hatékony kommunikáció alapjait, hogy képesek legyenek nyaggatás és könyörgés helyett megfelelően célzott pozitív üzeneteket átadni. Megtanulható és begyakorolható, hogy ezt miként kell csinálni.
  • Meg kell változtatniuk a viselkedésüket. Nem leválasztódásra és elhatárolódásra van szükség, ahogyan azt a legtöbb hozzátartozói csoportban tanítják, hanem arra, hogy viselkedésükkel (és nem szavaikkal) eredményesen befolyásolják a függő családtagot. Ma már ennek korszerű és tervezett eszköztára van.
  • Meg kell és lehet változtatni az iváshoz vezető helyzetek szerkezetét. Ha a család képes a függő személy viselkedésének elemzésére, képes lesz a helyzetek alakításával csökkenteni a sóvárgást és az ivást.
  • A hozzátartozónak az alkalmas időben és megfelelő módon meg kell hívnia a függő személyt kezelésbe. El kell csípnie azokat a ritka alkalmakat, amikor a legnagyobb az esély arra, hogy igenlő választ kap. Mert bármilyen terápia csak akkor lehet hosszú távon sikeres, ha a függő személy erre önszántából, saját akaratából mond igent.

Képtelenség ebben a cikkben összefoglalni és leírni a szükséges lépéseket és módszereket, de számodra is elérhető ennek a tudásnak az egésze. Az online családi programban több, mint 4 órán keresztül mutatom be a konkrét lépéseket és lehetőségeket, amelyek révén te is segíthetsz hozzátartozódnak, hogy önként segítséget kérjen.

6. Ne áldozd fel magad, húzd meg a saját határaid

Eddig arról volt szó, hogyan segíthetsz te a másiknak. De ugyanilyen fontos az is, hogy magadnak se árts. Húzd meg a saját határaidat, legyél tudatos abban, hogy neked meddig elfogadható ez az életmód, és milyen hatással van rád.

Elsősorban magadért vagy felelős, és persze a gyerekekért, ha vannak nálatok.

Nem visz előre, ha feláldozod magad a másikért. Sokszor a legtöbb, amit tehetsz a másikért, ha saját magadra figyelsz, megfogalmazod magadnak azt, hogy neked mire van szükséged, és eltökélten kiállsz magadért. Végső esetben tudatosítsd magadban, mert így van: egy alkoholistát elhagyni azért, hogy élhesd az életed, nem bűn. Sőt, lehet, hogy a felépüléséhez éppen erre van szüksége.

konzultáció

7. Légy nyitott a változásra

Az alkoholista családtag megváltozására van esély, a küzdelem távolról sem reménytelen. De a változás megbolygatja a szokott rendet. Az alkoholista férjből érzelmi biztonságot adó családapa lesz, az iszákos asszony elkezd pénzt keresni, a drogozó egyetemista pedig felépül, és önálló életet alapít. Megannyi változás, amely téged is új helyzetbe hoz.

Kulcskérdés, hogy magadra fókuszálj, és képes legyél az új helyzethez is alkalmazkodni, és megtalálni abban a helyed. Hiszen gondolj bele: bármennyire is szenvedsz a társad ivása miatt, ebben a szerepben találtál helyet magadnak az elmúlt években. És ha ő megváltozik, az tőled is új szerepeket követel.

Nézd meg az alábbi jelenetet, amelyben egy feleség vall saját kétségbeesett helyzetéről, miután férje felépült. Rengeteg családtag találja magát ilyen helyzetben.

Ez nem azt jelenti, hogy neked is ilyen nehéz lesz a helyzeted. De azt igen, hogy érdemes előre gondolkodnod arról, hogyan képzeled el az életedet egy olyan hozzátartozó mellett, aki felépült a függőségéből, és új életet kezd.

+1. Agresszív alkoholista a családban

Ha agresszív, bántalmazó légkörben éltek, akkor nem az a kérdés, hogyan tudtok segíteni az ivó családtagnak. Az a kérdés, hogyan tudtok segíteni magatoknak. Ilyenkor a legfontosabb az, hogy a gyerekek és a józan családtagok biztonságban élhessenek, és ehhez kell eszközöket keresni.

Nem az a dolgod, hogy segítsd az agresszív és bántalmazó felet a mértéktartó ivásban vagy a leszokásban. Az a dolgod, hogy az ajtón kívül legyen vagy ti legyetek máshol, és biztonságos légkört teremts a mindennapokban.

Ha iszik és agresszív, akkor olyan biztonsági csomagra van szükség, amely megvéd benneteket a fizikai és a lelki bántalmazástól is. A biztonsági csomag azoknak az azonnal alkalmazható intézkedéseknek a listáját tartalmazza, amelyeket a családok számára egyedileg állítanak össze.

Szakirodalom

Gyakran ismételt kérdések

Válás alkoholizmus miatt: van-e értelme?

Elsősorban a saját magad életéért vagy felelős és a gyerekekért. Ha a válás kell ahhoz, hogy békében éljetek, akkor jó döntés meghozni halogatás nélkül. Sok esetben ez jelenti a kilépést az alkoholista játszmából.

5 hozzászólás a(z) “Alkoholista a családban: 7 lépés a megoldás felé” bejegyzéshez

  1. Kurucz Zsofi avatar
    Kurucz Zsofi

    Mi van akkor ha az egyébként felnőtt, de a szülein élősködő gyerek az alkoholista?
    Miért mindig az apát nevezik ki alkoholistának az ilyen írásokban?
    Mit lehet ilyen esetben tenni? Meg kell várni, hogy megölje a szüleit?
    Másnapra elfelejti, hogy mit tett. Ha nem gyilkolt akkor másnap bocsánatot kér az agresszivitása miatt és ezzel el van intézve a dolog. Ha esetleg megöl valakit a családból akkor egy bocsánatkéréssel el van rendezve a dolog?

    1. Verdes Tamás avatar

      Ez valóban kevésbé kidolgozott téma, és a Családi tudáscsomag is a házastárs érintettségére koncentrál. A jövőben tervezem majd, hogy kibővítem ezzel a témával is. Ezzel kapcsolatban talán leginkább hozzátartozói konzultációval tud dolgozni.

  2. Mónika avatar
    Mónika

    Kedves Tamás,a
    A férjem hosszú evek öta alkohol problémákkak küzd.
    Előttem napi szinten 16 sört ivott,napi 2 doboz cigaretta.
    A kapcsolatunk elején engedtem h nap max 3at igyon de hétvégén belehúzott.ilyenkor a rengereg feszültség miatt,feldolgozatlan traumák miatt agresszíven viselkedett ezért úgy kellett döntenem h el kell költöznie mivel van egy 12 éves lányom aki napi szinten ebben a feszültségben él.
    Természetesen én és a gyerekem és a saját családja a hibás mindenért és szépen szólva sem tart jelenleg a csodás feleségének akit eddig bálványozott.
    Szeretnénk neki segíteni,h felismerje a problémát de hajthatatlan.

    1. Verdes Tamás avatar

      Kedves Mónika, köszönöm, hogy megosztotta a helyzetét. Ha szeretne egyéni konzultációt kérni, arról itt talál információt: https://vavo.hu/hozzatartozoi-konzultacio/, illetve a Családi tudáscsomag éppen erre a helyzetre lett kidolgozva, erről pedig itt talál információt: https://vavo.hu/csaladi-tudascsomag/ Remélem, hogy ezzel tovább tud lépni.

  3. Tünde avatar
    Tünde

    Sajnos nálam nem a fèrjel hanem a fiammal van nagyproblèma nem találjuk a segitsèget lehetősèget az alkohol meg a drog vegyesbe .olyan agressziót vált ki retteg az egèsz család .Segitsègèrt nem tudom kihez tudnèk folyamodni .Aki evvel foglalkozik nem hajlandó a közremüködèsbe .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük