Frissítve:

|

Interjú Kaló Zsuzsával a női szerhasználatról és a felépülésről

Kaló Zsuzsa interjú

Kaló Zsuzsa a női szerhasználat elismert szakértője. A témával foglalkozó könyve alapos és mély megértést nyújt a témáról, és segít eligazodni ebben a kevéssé ismert és még mindig tabunak számító témában. A szerzővel a VAVO podcastjában beszélgettünk közel egy órán át. A teljes beszélgetés itt nézhető meg.

Kicsoda Kaló Zsuzsa?

Kaló Zsuzsa pszichológus és nyelvész, szakterülete az addiktológia, ezen belül is a kevesek által kutatott és egyelőre kevéssé feltárt női szerhasználat területe.

Pszichológia szakos diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében, magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész végzettségét az ELTE Bölcsészkarán szerezte, az interjú készítésének idején tanácsadó szakpszichológus jelölt.

Kutatóként a Magyar Tudományos Akadémián kezdett el dolgozni 2006-ban, ahol kvalitatív drogkutatásokat végzett, vagyis drogfüggő emberek élettörténetét vizsgálta.

2011-től két éven át a Józan Babák Klub tanácsadójaként dolgozott. A civil szervezet célja, hogy függőséggel küzdő édesanyáknak segítsen abban, hogy ők és gyermekük minél egészségesebbek legyenek.

Még ugyanebben az évben részt vett a pécsi székhelyű AKUT alapítvány létrehozásában, amelynek célja, hogy hátrányos helyzetű emberek társadalmi beilleszkedését segítsék. Az alapítvány elsősorban képzési és oktatási programokat szervez. 

Számos nemzetközi tanulmányúton vett részt, többek között Franciaországban, Finnországban, Belgiumban, és mára több rangos nemzetközi szakmai szervezet tagja.

2015 óta Kaló Zsuzsa az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi adjunktusaként dolgozik, magyar és angol nyelven is tanít, kurzusainak egyik kiemelt témája a női szerhasználat és a szerhasználó nők élettörténetének megértése. 2016-ban kidolgozta és megvalósította saját kutatását, amelynek célja a gyermekotthonokban élő lányok szerhasználatának felmérése és az ellátás elérhetőségeinek feltárása, majd az érintett nők számára nyújtott traumainformált tanácsadás csoportos módszerének kidolgozásával foglalkozott

Számos szakmai folyóiratcikk és könyvfejezet szerzője, nemzetközi konferenciák rendszeres szereplője. A női szerhasználat talán leginkább ismert hazai kutatója. Önálló kötete 2020-ban jelent meg, Bevezetés a szerhasználó nők világába címmel. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük